Registracija

BASEBALL ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 11.09.2016 18:02

BASEBALL ZANIMLJIVOSTI

Saznajte o zanimljivostima iz svijeta baseballa, te pročitajte što govori kubanska uzrečica o baseballu. Doznajte o zaslugama Babe Rutha, saznajte tko je poznati nogometaš koji je igrao baseball u ranoj mladosti, te od čega je izrađena baseball loptica.

- Rukopis iz 1344. godine sadrži ilustraciju na kojoj francuski klerici igraju igru sličnu baseballu pod imenom ''la soule''.

- David Block autor knjige o baseballu iz 2005. godine, tvrdi da se baseball razvio iz engleskih igara kao što su ''stoolball' igra iz 15. stoljeća, te ''tut-ball'.

- Američki bankarski službenik Alexander Cartwright napisao je poznata pravila ''Knickerbocker Rules''. Prema tim pravilima igra se 19.6.1846. godine prva utakmica u povijesti baseballa. Cartwright je otac baseballa.

-U New Yorku je 1847. godine osnovana NABBP- Nacionalna udruga baseball igrača.

- Major League Baseball je organizacija koja upravlja najjačim američkim baseball ligama, a osnovana je 1869. godine.

- Loptica za baseball izrađena je od plutene jezgre omotane jednim slojem crne i jednim slojem crvene gume, a sve to obavijeno je vunom i špagom. Vanjski dio loptice je bijele boje, a izrađen je od kravlje ili konjske kože sa crvenim šavovima.

-Babe Ruth je jedan od najzaslužnijih igrača koji su pridonijeli popularnosti baseballa tijekom 20-tih godina prošlog stoljeća. Ekipa New York Yankees nazvala je tada novi stadion '' Kuća koju je podigao Babe Ruth'', pošto je većim dijelom bio financiran novcem od prodanih ulaznica. Ruth je svojom igrom privlačio najviše gledatelja.

-Johan Cruijff legendarni nizozemski nogometaš, trenirao je baseball do 14. godine kada  ipak izabire nogomet. Do tada bio je reprezentativac baseballa u mlađim kategorijama.

-Od poznatih Hrvata, braća Dean i Dino Dvornik igrali su baseball u splitskoj Nadi.

-Kubanska uzrečica: ''Tko u djetinjstvu nije igrao baseball, imao je nesretno djetinjstvo''.

-Cal Hubbard (1900.-1977.) je jedini sportaš koji je ušao u ''Kuću slavnih'' baseballa i ''Kuću slavnih'' američkog nogometa.

-Mogućnost da loptica pogodi gledatelja na stadionu je 1:300 000.

-Nolan Ryan je igrač sa najdužom karijerom u baseballu sa ukupno 27 godina.

-Edward Carl Gaedel (1925.-1961.) najniži je igrač u povijesti američke baseball lige sa svojih 109 cm visine.

Sljedeće najave