Registracija

BASEBALL PRAVILA

Robert Kermeci , 09.04.2017 13:22

BASEBALL PRAVILA

Baseball se igra na bodove (run), koje osvaja samo ekipa koja napada, a ekipa koja se brani nastoji izbacivanjem trojice napadača doći u fazu napada. Svaka ekipa ima devet igrača. To su bacač, hvatač, igrač 1. baze, igrač 2. baze, igrač 3. baze, međubazni igrač, lijevi, desni i srednji vanjski igrač. Ekipa dobiva bod kad napadač koji udari lopticu osvoji sve četiri obilježene baze. Zanimljivo je da se obje ekipe ne nalaze istovremeno na terenu, već je jedna ekipa raspoređena na igralištu na svojim obrambenim pozicijama, a ti igrači nose rukavice. Protivnička ekipa šalje s klupe na teren po jednog igrača po unaprijed utvrđenom redoslijedu (line up). Taj igrač udara lopticu palicom odnosno napada protivničku ekipu. Tako tokom utakmice nakon izmjene svih devet igrača, ponovno na red dolazi prvi udarač. Utakmica nema vremensko ograničenje, te se dijeli na devet izmjena (inning) u kojima obje ekipe sudjeluju i u napadu i u obrani. U prvoj polovici izmjene gostujuća ekipa je u napadu, a domaća u obrani. U drugoj polovici izmjene domaćin napada, a gostujuća ekipa se brani.

 

Bacač ili pitcher je najvažniji obrambeni igrač koji rukom baca lopticu protivničkom udaraču koji je pokušava udariti palicom. Osnovni načini izbacivanja napadača su strike out, force out, tag out i fly out. Stike out je način kad bacač dobrim bacanjem izbacuje udarača. Ako bacač baci loptu tri puta u strike zonu, a

udarač ne uspijeva udariti lopticu u polje ili je promaši ili propusti, tada je udarač izbačen. Kada bacač četiri puta baci lopticu tako da promaši strike zonu, tada napadač napreduje za jednu bazu. Sudac uzvikom strike i pokazivanjem rukom označuje dobro bačenu lopticu, a uzvikom ball loše bačenu lopticu. Force out je kad obrana izbacuje napadača ako uspije zaustaviti udarenu lopticu i dobaciti čuvaru baze na koju igrač trči prije nego što igrač koji je udario dotrči do iste baze. Tag out je dodirivanje napadača lopticom, odnosno kad obrambeni igrač izbacuje napadača ako ga dodirne lopticom u trenutku kad se napadač ne nalazi u kontaktu s bazom. Fly out je svako hvatanje loptice u zraku koje znači izbacivanje napadača koji je udario lopticu.

 

Baze se mogu osvojiti na pet načina. To je uspješan udarac ili hit koji napadaču omogućuje osvajanje jedne ili više baza. Slobodno napredovanje ili base on balls znači da svaki put kada bacač udaraču baci četiri loše loptice (promaši strike zonu), a udarač ne zamahne palicom, tada udarač slobodno napreduje na prvu bazu. Udaranje loptice preko ograde igrališta omogućuje udaraču optrčavanje sve četiri baze i osvajanje boda. Bodove istovremeno osvajaju i drugi napadači koji se u tom trenutku nalaze na bazama, te se tako mogu osvojiti najviše četiri bodova (grand slam). Takvo osvajanje zove se home run. Baserunning ili osvajanje baze je kad trkač koji je već uspio osvojiti bazu napreduje prema slijedećoj nakon udarca svojeg suigrača koji je nakon njega na redu za udaranje. Ako je napadač dovoljno brz da pretrči udaljenost do iduće baze prije nego ga obrambeni igrači dotaknu lopticom, tada  se takav način osvajanja baze zove krađa baze ili base stealing.   

Sljedeće najave