Registracija

BASEBALL-OPREMA

Robert Kermeci , 21.05.2017 12:31

BASEBALL-OPREMA

Opremu za baseball čine palica, loptica, baza, rukavice, kaciga, dresovi, kopačke za baseball, kapa, štitnici za noge, štitnici za prsa i gripovi. Loptica za baseball izrađena je od više materijala. Jezgra je od pluta, omotana jednim slojem crne i jednim slojem crvene gume, a sve to obavijeno je vunom i špagom. Vanjski dio loptice je bijele boje, a izrađen je od kravlje ili konjske kože sa crvenim šavovima. Upravo ti šavovi omogućuju brzo kretanje loptice zrakom, te uz korištenje spina bačena lopta može biti brza ili spora što donosi dodatne probleme udaračima.Loptica je promjera od 73 do 76 mm, a težine je oko 140 grama.

Palice za baseball izrađuju se od aluminijskih legura ili najčešće od jasenovog drva. Ostale vrste drva od kojih se palice izrađuju su javor, hikori (američki orah) i bambus. Dužine  je do 1067 mm, a na najširem dijelu ne

smije biti šira od 67 mm. Težina aluminijske palice je oko 400 grama, a drvene oko 850 g. Drška palice može se omotati s gripom koji dobro upija vlagu prilikom znojenja ruke.

Rukavice za baseball izrađuju se od kože. Hvatač koristi debelo podstavljenu rukavicu radi zaštite od brzih loptica, dok igrači vanjskog polja ili outfielda koriste lakše rukavice s velikim džepom za hvatanje visokih loptica.

Kacige su plastične, a udarači ih nose kako bi zaštitili glavu od udarca loptice u glavu. Baze su izrađene od plastike i poliestera, a metalnom šipkom pričvršćeni su u zemlju. Dimenzija su 38 x 38 cm. Dres za baseball čine majica i duge elastične hlače koje služe kao zaštita pri uklizavanju u bazu.

Obrambeni igrači nose poznate baseball kape radi zaštite od sunca. Kao obuću, igrači za baseball nose kopačke. Hvatač koristi štitnike za noge, štitnik za prsa i štitnik za vrat.

Sljedeće najave