Registracija

Badminton trening i pripreme

Sportilus .com , 12.07.2016 13:26

Pročitajte o badminton treningu te saznajte više o njemu.

Badminton trening i pripreme

Badminton je kao sport iznimno brz i naporan te zahtjeva od igrača tehničke vještine, visoki stupanj motoričkih sposobnosti, taktičko znanje, koncentraciju i dobre reflekse. Badminton zahtijeva od natjecatelja odličnu psihofizičku pripremu. Igra se bazira na čestim izmjenama pravaca kretanja u svim smjerovima. Tu su kombinacije skokova i iskoraka te udaraca koji variraju od laganih, preko taktički preciznih pa sve do smasha. Površina terena izgleda mala, ali zbog raznolikosti i brzine te izvođenja preciznih udaraca natjecatelj mora imati odgovarajuće znanje i uvježbanost kako bi mogao kontrolirati veći dio terena.

U treningu badmintona potreban je visoki kapacitet aerobne izdržljivosti a koja je važna za fazu opravka te za smanjenje umora. Dobra psihofizička priprema smanjuje mogućnost povreda. Najčešće povrede su povrede gležnja

i Ahilove tetive. Prema istraživanjima najmanje povrede su povrede lakta, ramena, ručnog zgloba i oka.

Na treningu se uvježbavaju osnovni elementi kao što su forehand, backhand; udarac ispod ruke i iznad glave, dugačak i kratak servis te smash. Početnici usvajaju osnovna znanja o pravilima badmintona, razlici između pojedinačnog meča i meča u parovima, kao i o izboru opreme te rekvizita. Uvježbava se tehnički pravilno izvođenje udarca kako bi se smanjila mogućnost nastanka ozljeda. Dobrim fizičkim treningom smanjuje se broj i težina povreda te se poboljšava zdravstveno stanje igrača.

Tehnička i taktička priprema važan je dio treninga kao i važnost promjene tempa igre. Specifični trening ima ukomponirane i vježbe za razvoj brzine, eksplozivnosti, agilnosti te preciznosti.

Kao u svakom sportu, pa tako i u badmintonu, zagrijavanje na početku neizostavan je dio treninga kao i  istezanje na kraju. Godišnji plan treniranja je također bitan kod dugoročnog planiranja te obuhvaća pripremu igrača, izbor turnira i natjecanje, oporavak i testiranja.

Sljedeće najave