Registracija

BADMINTON PRAVILA ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 20.03.2017 16:37

BADMINTON PRAVILA ZA POČETNIKE

U badmintonu se meč igra na dva dobivena gema, a gem osvaja igrač ili par koji prvi osvoji 21 bod. U slučaju da je rezultat 20:20, tada gem osvaja igrač koji prvi ostvari vodstvo od dva razlike. Ako je rezultat 29:29, igrač koji osvoji 30. bod osvaja i gem. Igrač koji je osvojio gem prvi servira u sljedećem gemu. Na kraju prvog gema igrači mijenjaju strane kao i na kraju drugog gema u slučaju da se i treći igra. Isto tako mijenjaju se strane u trećem gemu ako jedan igrač osvoji 11 bodova.

Na početku meča ždrijebom izabran igrač ima mogućnost biranja da li će prvi servirati ili će odabrati stranu igrališta koja mu više odgovara. Meč započinje tako da igrač servira lopticu gađajući dijagonalno suprotno polje protivnika pritom ne dotičući granične crte servisnih polja. Loptica u trenutku kad je serverov reket udari, mora biti ispod serverovog struka. Za vrijeme igre koristi se cijeli teren, dok servisno polje određuje granice samo za početni udarac. Kod igre parova, tokom izvođenja servisa suigrači mogu zauzeti bilo koji položaj unutar svog polja koji ne zaklanja pogled suparničkom serveru ili primatelju.

Loptica je izvan igre u slučaju kad pogodi mrežu ili stup i počinje padati prema dijelu igrališta s udaračeve strane mreže, kad dodirne površinu igrališta ili ako dođe do smetnje ili greške. Pod smetnjom se primjerice smatra ako server servira prije nego je primatelj spreman, ako je loptica zapela u mreži i visi na vrhu mreže te ako se raspadne tako da se baza potpuno odvoji od ostatka loptice.

Igrači i maju pravo na stanke od jedne minute kad prvi igrač osvoji 11 bodova u svakome gemu, te između prvog i drugog gema, te drugog i trećeg u trajanju od dvije minute.

Sudac kažnjava svako otezanje igre, nedolično ponašanje tijekom meča,namjerno oštećivanje loptice i slično. U slučaju da se uporno krše pravila o stankama, sudac dosuđuje grešku igraču koji je napravio prekršaj, te ga prijavljuje vrhovnom sucu koji ga može isključiti iz meča.         

Sljedeće najave