Registracija

BADMINTON-OPREMA

Robert Kermeci , 16.04.2017 09:29

BADMINTON-OPREMA

Loptica za badminton ili na engleskom jeziku shuttlecock, izrađena je od šesnaest guščjih pera koja su učvršćena s plutenom bazom prekrivenim tankom kožnom presvlakom. Svako pero je jednake dužine koja se mjeri od vrha baze do kraja pera. Ta dužina može biti između 62 i 70 milimetara. Promjer kruga koji oblikuju vrhovi pera promjera je od 50 do 68 mm. Međusobno su pera čvrsto vezana koncem. Baza loptice ima zaobljeni donji dio a promjera je od 25 do 28 mm. Težina loptice je od 4,74 do 5,50 grama.

Osim loptica sa prirodnim perjem postoje i loptice sa plastičnom imitacijom pera, a one se koriste kod rekreativnog igranja badmintona. Najveća služeno izmjerena brzina loptice je 332 km/h, a postignuta je 2005. godine. Pošto na lopticu jako utječe strujanje zraka ili prisutnost vjetra, natjecateljski mečevi igraju se isključivo u zatvorenom prostoru.

Reket je izrađen od raznih kompozitnih materijala primjerice od ugljičnih vlakna ili od titana. Sastoji se od drške, vrata, glave i žica. Prema pravilima okvir reketa ne smije prelaziti 680 mm cijele dužine ni 230 mm cijele širine. Težina reketa za badminton je između 70 i 100 grama, mjereno bez žica.

Žice su debljine od 0,62 do 0,73 mm. Unakrsno su raspoređene i naizmjenično isprepletene. Napetost žica kod rekreativaca varira u rasponu od  80 do 110 Newtona, dok se za profesionalno korištenje reketa napetost žica slaže od 110 do 160 Newtona.

Grip za reket omata se oko drške reketa i izrađen je od specijalnih elastičnih materijala. Tanak je i dobro upija vlagu prilikom znojenja ruke te odlično prianja. Tenisice za badminton mogu biti izrađene od kože, umjetne kože te gumenog potplata.  

Sljedeće najave