Registracija

BADMINTON-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Robert Kermeci , 15.07.2017 12:50

BADMINTON-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Sir George Alan Thomas (1881.-1972.) britanski je igrač badmintona i šahist. Dva puta bio je britanski prvak u šahu i dvadeset i jedan put osvajao je All-England Open Badminton Championships ili skraćeno All England. Od toga je četiri puta pobijedio u pojedinačnoj konkurenciji, devet puta u muškim parovima te osam puta u mješovitim parovima. Također je i igrao u polufinalu parova u tenisu u Wimbledonu 1911. godine. Thomas kup prvobitno zvan The International Badminton Championship Challenge Cup je njegova ideja, inspirirana teniskim Davis kupom i nogometnim Svjetskim prvenstvom. Thomas je uveden u Kuću slavnih badmintona 1996. godine.

Eddy Choong Ewe Beng (1930.-2013.) kineski je igrač badmintona koji je za svoje karijere nastupao za Maleziju. Sa svojim bratom David Ewe Choongom nastupao je u parovima. U Kuću slavnih badmintona uveden je 1997. godine. Međunarodni badminton savez daje posebnu nagradu igračima pod imenom ''Eddy Choong Player of the Year'' (igrač godine). All England je osvajao četiri puta u razdoblju od 1953. do 1957. godine koje je tada bilo neslužbeno Svjetsko prvenstvo. Dva puta je bio je i finalist tog natjecanja od 1952. do 1955. godine, a u parovima sa bratom bio je pobjednik od 1951.do 1953. godine. Bio je član reprezentacije Malezije koja je 1955. godine osvojila Thomasov kup.

Li Dan rođen je 14.10.1983. godine u Longyanu u Kini. Dva puta bio je olimpijski pobjednik i to 2008. i 2012. godine. Svjetski prvak bio je četiri puta i jedan put vice prvak. Thomasov kup osvojio je kao član kineske badminton reprezentacije pet puta i jedan put je bio treći. Isto tako četiri puta osvojio je i Sudirman kup. Na Azijskim igrama tri puta je bio zlatni, te jednom srebrni i brončani. Azijsko prvenstvo osvojio je dva puta, dok je srebrni bio jedan put a brončani dva puta. Prvi je igrač koji je obranio naslov olimpijskog pobjednika. Obožavatelji su ga prozvali Super Dan. Do 28. godine svog života, uspio je pobijediti na svih devet najprestižnijih natjecanja u badmintonu (Olimpijada, Svjetsko prvenstvo, Svjetski kup, Thomas kup, Sudirman kup, Super Series Masters Finals, All England Open, Azijsko prvenstvo i Azijske igre) kompletiravši tako Super Grand Slam, te je tako postao prvi igrač badmintona kome je to pošlo za rukom. Iako još uvijek igra smatra se najboljim badminton igračem svih vremena.   

Peter Gade je danski igrač badmintona, rođen je 14.12.1976. godine. Nastupao je do na međunarodnim natjecanjima do 2012. godine. Najuspješniji je danski igrač svih vremena. Na Svjetskim prvenstvima četiri puta bio je brončani, a jedan put srebrni. Europsko prvenstvo osvajao je pojedinačno pet puta, a kao član danske reprezentacije tri puta. Na Sudirman kupu bio je drugi 2011. godine, a na Thomasovom kupu  2012. godine osvojio je treće mjesto.       

 

Sljedeće najave