Registracija

BADMINTON-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 22.08.2017 23:17

BADMINTON-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Badminton je na Olimpijskim igrama od 1992. godine koja se održala u Barceloni. Kao demonstracijski sport prvi puta se pojavio na Olimpijadi u Münchenu 1972. godine i u Seulu 1988. godine. U Barceloni se tada natjecalo u četiri različite discipline, muški i ženski parovi, te pojedinačno muškarci i žene. Pošto nije bilo razigravanja za treće mjesto dodjeljivane su po dvije brončane medalje. 1996. godine uvedena je disciplina mješoviti parovi te isto tako i susret za treće mjesto.

Svjetsko prvenstvo u badmintonu organizira Međunarodni badmintonski savez (BWF) a održava se od 1977. godine. Do 1983. održavao se svake tri godine a nakon toga održava se svake dvije. Prvo Svjetsko prvenstvo održalo se u švedskom gradu Malmöu, a najviše su uspjeha imali danski reprezentativci ispred indonezijskih i japanskih natjecatelja. Na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima nekoliko je igrača i igračica osvojilo dvije zlatne medalje na istom prvenstvu a to su Lene Køppen, Christian Hadinata, Park Joo-bong, Han Aiping, Ge Fei, Kim Dong-moon te Gao Ling.

Svjetski kup je godišnje natjecanje koje se održavalo od 1981. do 2006. godine. Prvi Svjetski kup održan je u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru. Nakon 1997. godine uslijedila je pauza od  sedam godina kada BTW odlučuje da se natjecanje ponovo održi kao pozivni turnir. Ipak posljednji turnir se održao 2006. godine u kineskom gradu Yiyangu.

Thomas kup nosi ime po osnivaču Sir George Alan Thomasu. Prvo kup se održao1949. godine u Prestonu. Pobijedili su malezijski igrači pobijedivši u finalu danske reprezentativce sa 8-1. Thomasov kup se održava svake dvije godine a indonezijski su igrači dosada najuspješniji u osvajanju ovog kupa sa sveukupno trinaest naslova.

Sudirman kup održava se svake dvije godine. Igrači se natječu u svim disciplinama. Kup je dobio ime po Dicku Sudirmanu osnivaču indonezijske badminton federacije. Prvi turnir održao se u Jakarti 1989. godine. 

Sljedeće najave