Registracija

ATLETSKE ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 14.09.2016 20:43

ATLETSKE ZANIMLJIVOSTI

Pročitajte o zanimljivostima iz svijeta atletike, saznajte o najsporijim trkačima na 100 m, te ponešto od slavnim atletičarima kao što su Edwin Moses, Carl Lewis, Paavo Nurmi, te Jesse Owens. Saznajte gdje se i zašto slavi Kim Collins Day.

- Atletika se naziva i “kraljica sportova” jer obuhvaća sportska nadmetanja u trčanju, hodanju, bacanjima i skokovima.

- Nakon Olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva, Svjetsko prvenstvo u atletici je treće po veličini.

- Sogelau Tuvalu sportaš sa otočja Samoa najsporiji je natjecatelj na trci od 100 m, rezultatom 15,66 s. Svojim nastupom u kvalifikacijskoj utrci na 100 m u južnokorejskom Daegu na Svjetskom prvenstvu u atletici 2011. godine nastupivši kao potpuni autsajder sa svojih sedamnaest godina i 130 kg, dokazao je da je atletika i puno više od samog natjecanja.

- Najsporiji je ipak bio trkač Kim Collins sa otočne države u Karipskom moru Sveti Kristofor i Nevis, sa rezultatom 21.73 s, koji je postigao 1997. godine u Ateni. Šest godina kasnije osvaja zlato na Svjetskom prvenstvu u Parizu, i njemu u čast slavi se 25. kolovoza u njegovoj domovini kao ''Kim Collins Day''.

- Edwin Moses američki atletičar, nastupao je za vrijeme svoje karijere u disciplini 400 m prepone, te je u razdoblju od 1977. do 1987. godine imao neprekinuti niz od 122 pobjede.

- Carl Lewis proglašen je 1999. godine najvećim atletičarom (u izboru MOO-a) i najveći je  prema mišljenju mnogih, sportaš svih vremena.

- Paavo Nurmi prvi je sportaš kojemu je podignut spomenik za vrijeme života. Spomenik se nalazi ispred Olimpijskog stadiona u finskoj prijestolnici Helsinkiju.

- Luciano Šušanj bivši hrvatski atletičar i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, poznat je i po tome što je osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu 1974. godine ispred Steve Ovetta u utrci na 800 m, ostavivši ga točno 1.7 sekundi.

- Naša najbolja skakačica u vis Blanka Vlašić je uz tenisača Rafaela Nadala izabrana za najboljeg sportaša svijeta 2010. godine.

- Sergej Bubka atletičar u disciplini skok s motkom, prvi je atletičar koji je uspio preskočiti 6 metara. Trideset i pet puta postavljao je svjetske rekorde u toj disciplini.

- Jesse Owens na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine postavio je rekord osvojivši četiri zlatne medalje (100 m, 200 m, 4x100 m i skok u dalj) koji je trajao 48 godina. Taj rekord srušio je Carl Lewis 1984. godine na Olimpijadi u Los Angelesu.         

Sljedeće najave