Registracija

ATLETIKA: NAJTROFEJNIJI SPORTAŠI-SKAKAČKE DISCIPLINE

Robert Kermeci , 23.06.2017 19:04

ATLETIKA: NAJTROFEJNIJI SPORTAŠI-SKAKAČKE DISCIPLINE

Najveća imena u povijesti skoka u dalj su Jesse Owens, (1913.-1980.), Bob Beamon, Carl Lewis i Mike Powell.

Jesse Owens prvi je atletičar koji je pobijedio u  četiri discipline na istim Olimpijskim igrama, 1936. godine za vrijeme Hitlerovog režima u Berlinu. Godinu dana prije postavio je svjetski rekord u skoku u dalj kojeg nitko nije oborio sve do 1960. godine, kad taj rekord obara Ralph Boston, olimpijski pobjednik, te jednom srebrni i brončani olimpijac. Bob Beamon postavlja rekord 1968. godine u Mexico Cityu na Olimpijadi sa skokom od 8,90 m, te taj trenutak spada u jedan od najvećih sportskih pothvata dvadesetog stoljeća. Čak dvadeset i tri godine trebalo je čekati na obaranje rekorda, što je uspjelo Mike Powellu sa skokom od 8,95 m. Powell nije uspio osvojiti olimpijsko zlato, dva puta je bio srebrni, ali je dva puta bio svjetski prvak i to 1991. i 1993. godine. I na kraju priče o skakačima u dalj- legendarni Carl Lewis, najveći atletičar svih vremena. Osam puta svjetski prvak, jedan put srebrni (Powell zlato i svjetski rekord) i bronca 1993.godine. Osvojio je devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, te jednu srebrnu 1988.godine.      

Jonathan Edwards iz Velike Britanije, u disciplini troskok drži rekord sa 18,29 m kojeg je postavio još 1995. na Svjetskom prvenstvu u Göteborgu. Edwards ima zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijada, a dva puta bio je svjetski prvak, jednom vice-prvak i dva puta treći na svijetu. Isto tako europski prvak bio je 1998. a treći 2002. godine. Kenny Harrison američki reprezentativac ima olimpijsko zlato iz Atalante 1996., a svjetski prvak bio je 1991. godine.

 Javier Sotomayor kubanski skakač u vis, rekorder je sa skokom od 2,45 m kojeg je postavio 1993. godine u španjolskom gradu Salamanci. Godinu dana ranije na olimpijskim igrama u Barceloni osvaja zlatnu medalju i olimpijsko srebrno u Sydneyu  2000. godine. Dva puta bio je svjetski prvak i dva puta vice-prvak. Četiri zlata i jedno srebro ima s dvoranskog Svjetskog prvenstva.

Patrik Sjöberg švedski skakač u vis četiri je puta bio prvak na europskim i jedan put svjetski prvak na dvoranskim prvenstvima. Olimpijska srebra ima sa natjecanja u Los Angelesu i Barceloni, te broncu iz Seula. Svjetski prvak bio je 1987. godine. Jedini je skakač u vis koji ima medalje sa tri Olimpijade. Drži europski rekord od 2,42 m od 1987., a taj rekord dostigao je i ukrajinski skakač Bogdan Bondarenko 2014. godine. 

Sergej Bubka iz Ukrajine, šesterostruki je svjetski prvak u disciplini skok s motkom. 1988. godine osvojio je zlato na Olimpijskim igrama. Svjetski je rekorder sa 6,14 m, postignut još 1994. godine. Najbolji je skakač s motkom svih vremena i jedan od najboljih atletičara svih vremena. Od ostalih tu su francuski skakač Thierry Vigneron koji je dominirao tom atletskom disciplinom 80-tih godina, brončani olimpijac i vice-prvak svijeta. Amerikanac Bob Richards jedini je skakač koji ima tri medalje sa Olimpijskih igara, od toga dvije zlatne i jednu brončanu. Te uspjehe ostvario je u razdoblju od 1948. do 1956. godine.   

Sljedeće najave