Registracija

AKROBATSKI ROCK 'N' ROLL

Robert Kermeci , 21.09.2017 20:06

AKROBATSKI ROCK 'N' ROLL

Nastanak plesnog Rock 'n' Roll-a smatra se 12.04.1954. kada je Bill Haley snimio poznatu pjesmu ''Rock Around the Clock". Pjesma se pojavljuje 1955. u filmu ''Blackboard Jungle", a u glavnoj ulozi bio je Glenn Ford. Film je bio prekretnica, te je od tada pjesma zaposjela vrhove na svjetskim top ljestvicama te se tako rock 'n' roll ples širi među mlađom generacijom.

Švicarac Rene Sagarra je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kreirao moderni sportski Rock 'n' Roll. Tu novu varijantu plesa prihvatilo je njemačko ''Udruženje nastavnika plesa'' te je Rock 'n' Roll od ''Disco'' plesa postao sport.

Akrobatski Rock 'n' roll je sport, stvoren za natjecanje u formi plesa koja potječe od Lindy Hopa.  Rock 'n' roll  je scenski ples, koji kombinira plesne pokrete uz ritmičku muziku s koreografskim i akrobatskim elementima. Pleše se u paru (partner i partnerica) ili u grupi koju čine parovi. Akrobatski Rock 'n' roll prepoznajemo po''kickovima'', plesnim figurama te akrobacijama kao što su primjerice dizanja, skokovi, rotacije i bacanja. Kategorije parova su mini, mlađi juniori 1 i 2, stariji juniori te C, B i A kategorija. Prateća glazba je brzog ritma te ujedno i zahtjevna za natjecatelje koji se natječu u kostimima.

Italija, Francuska, Njemačka i Švicarska osnovali su 1974. godine Europsku rock 'n' roll federaciju (ERRA), a ubrzo se pridružuju Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska. Kanada se pridružuje nekoliko godina kasnije, pa se stoga Europska razvila u Svjetsku federaciju (WRRA).  Svjetska federacija jazz plesa (FMDJ) ujedinjuje se sa WRRA 1984. godine, te postaje WRRC. Međunarodni olimpijski odbor ih priznaje 1995., a trenutno su 34 zemlje članice ovog saveza.  

Sljedeće najave