Registracija

AGILITY

Robert Kermeci , 16.10.2017 20:39

AGILITY

Što je agility?

Natjecanje u kojem se natječu psi na način da savladaju prepreke (vis, klackalica, meki tunel, vijadukt ili zid, A-prepreka, guma, stol, slalom, dalj, most, tvrdi tunel i vodena prepreka), odobrene od FCI-Međunarodne kinološke federacije, postavljene na stazi po unaprijed određenom redoslijedu u što boljem zadanom vremenskom razdoblju s minimalnim brojem pogrešaka.

Kako je nastao agility i kad je održano prvo službeno ekipno natjecanje?

U Engleskoj 1977. godine kad je trebalo popuniti rupu u programu prije izbora za najljepšeg psa po skupinama. Ideju realiziraju Valey, član organizacijskog odbora ''Crufts Dog Show''-a, kojem pomaže Meanwell. Na pripreme dolaze vlasnici pasa iz Lincolna, pa se tako i prvi nastup pretvorio u natjecanje već u veljači 1978. godine. Tad je i predstavljen novi sport agility. U Cruftsu 1980. godine održano je prvo ekipno natjecanje, dok je prvo međunarodno natjecanje održano 1988. godine u Ženevi. U Helsinkiju 1990. održano je prvo Europsko prvenstvo. Agility postoji u Hrvatskoj od 1991. godine.

Kako izgleda staza i koliko su udaljene prepreke?

Staza sadrži najmanje dvije promjene smjera. Oblik staze određuje sudac, napravi skicu, predaje ju organizatoru koji postavlja prepreke. Izmjeri se duljina staze te se izračunava potrebno vrijeme uzimajući u obzir težinu staze (npr. duljina staze je 200 m podijeljeno s 2,5 m/s= 80 sekundi). Dimenzije terena na kojem se kreira staza je minimalno 20 x 40 m. Na terenu mogu biti postavljene i dvije staze ali moraju biti međusobno udaljene oko 10 metara ili mora biti postavljena ograda. Staza je duljine od 100 do 200 m, a može sadržavati 12 do 20 prepreka (od kojih su najmanje 7 visinskih). Razmak između dvije ili tri visinske prepreke mora biti najviše pet koraka ili oko 3,5 metara. Između dviju prepreka razmak mora biti od 5- 7 metara. Važno je napomenuti da se raspored prepreka za svaku utrke mijenja kako pas ne bi zapamtio prethodno postavljene i savladane prepreke.

Kako izgleda početak i kraj utrke?

Pas dolazi u pratnji vodiča do startne linije, skida se ogrlica, a pas ostaje u sjedećem, stojećem ili sjedećem položaju. Nakon dozvole suca, vodič daje psu znak za početak utrke, a mjerenje vremena počinje od momenta kad pas prijeđe startnu liniju. Prepreke se moraju savladati po zadanom redoslijedu, s time da vodič ne smije dodirivati psa. Verbalni i vizualni signali dozvoljeni su tijekom utrke. Nakon što pas prijeđe ciljnu liniju mjerenje vremena se zaustavlja. Vodič s psom kojem je stavljena ogrlica i povodnik zajedno napuštaju teren. 
Sljedeće najave