Registracija

AGILITY

Robert Kermeci , 16.10.2017 20:39

AGILITY

Što je agility?

Natjecanje u kojem se natječu psi na način da savladaju prepreke (vis, klackalica, meki tunel, vijadukt ili zid, A-prepreka, guma, stol, slalom, dalj, most, tvrdi tunel i vodena prepreka), odobrene od FCI-Međunarodne kinološke federacije, postavljene na stazi po unaprijed određenom redoslijedu u što boljem zadanom vremenskom razdoblju s minimalnim brojem pogrešaka.

Kako je nastao agility i kad je održano prvo službeno ekipno natjecanje?

U Engleskoj 1977. godine kad je trebalo popuniti rupu u programu prije izbora za najljepšeg psa po skupinama. Ideju realiziraju Valey, član organizacijskog odbora ''Crufts Dog Show''-a, kojem pomaže Meanwell. Na pripreme dolaze vlasnici pasa iz Lincolna, pa se tako i prvi nastup pretvorio u natjecanje već u veljači 1978. godine. Tad je i predstavljen novi sport agility. U Cruftsu 1980. godine održano je prvo ekipno natjecanje, dok je prvo međunarodno natjecanje održano 1988. godine u Ženevi. U Helsinkiju 1990. održano je prvo Europsko prvenstvo. Agility postoji u Hrvatskoj od 1991. godine.

Kako izgleda staza i koliko su udaljene prepreke?

class="MsoNormal">Staza sadrži najmanje dvije promjene smjera. Oblik staze određuje sudac, napravi skicu, predaje ju organizatoru koji postavlja prepreke. Izmjeri se duljina staze te se izračunava potrebno vrijeme uzimajući u obzir težinu staze (npr. duljina staze je 200 m podijeljeno s 2,5 m/s= 80 sekundi). Dimenzije terena na kojem se kreira staza je minimalno 20 x 40 m. Na terenu mogu biti postavljene i dvije staze ali moraju biti međusobno udaljene oko 10 metara ili mora biti postavljena ograda. Staza je duljine od 100 do 200 m, a može sadržavati 12 do 20 prepreka (od kojih su najmanje 7 visinskih). Razmak između dvije ili tri visinske prepreke mora biti najviše pet koraka ili oko 3,5 metara. Između dviju prepreka razmak mora biti od 5- 7 metara. Važno je napomenuti da se raspored prepreka za svaku utrke mijenja kako pas ne bi zapamtio prethodno postavljene i savladane prepreke.

Kako izgleda početak i kraj utrke?

Pas dolazi u pratnji vodiča do startne linije, skida se ogrlica, a pas ostaje u sjedećem, stojećem ili sjedećem položaju. Nakon dozvole suca, vodič daje psu znak za početak utrke, a mjerenje vremena počinje od momenta kad pas prijeđe startnu liniju. Prepreke se moraju savladati po zadanom redoslijedu, s time da vodič ne smije dodirivati psa. Verbalni i vizualni signali dozvoljeni su tijekom utrke. Nakon što pas prijeđe ciljnu liniju mjerenje vremena se zaustavlja. Vodič s psom kojem je stavljena ogrlica i povodnik zajedno napuštaju teren. 
Sljedeće najave