Registracija

Aerobik

Sportilus .com , 12.11.2015 09:46
Pročitajte o aerobiku, te se ukratko upoznajte s ovim načinom rekreacije i saznajte tko je osmislio, a tko je najzaslužniji za popularnost aerobika u proteklih četrdesetak godina. 
Doznajte više o sportskom aerobiku, te na koji se način vrednuje izvedba na natjecanjima.

Aerobik je oblik tjelovježbe koji se sastoji od  ritmičke aerobne vježbe s istezanjem i treningom snage sa svim elementima fitnessa  a to je fleksibilnost, povećanje snage i kardiovaskularni kapacitet organizma. Najčešće se izvodi grupno na čelu s instruktorom uz glazbenu podlogu, iako se može prakticirati samostalno i bez glazbe. Cilj aerobika je jačanje fizičke spreme, a osobe koje se bave aerobikom vježbe izvode radeći različite pokrete slične plesnim. Aerobik je podijeljen prema intenzitetu treninga, te omogućuje učesnicima da odaberu svoj program vježbi ovisno o  fizičkoj spremi. 

Ratno zrakoplovstvo SAD-a prvo je počelo koristiti aerobik u svrhu održavanja fizičke spreme vojnika. Dr. Kenneth H. Cooper  zajedno sa fizioterapeutkinjom i pukovnicom Pauline Potts, nije mogao vjerovati zašto su ljudi odlične fizičke građe skloni lošim izvedbama nekih vježbi i rezultatima kao što su trčanje na duge pruge, plivanje i vožnja biciklom. Autor je knjige o aerobiku koju je napisao 1968. godine, a u knjizi prikazao je vježbe i programe za trčanje, hodanje, plivanje i vožnju
biciklom. Knjiga je izašla u pravom trenutku kad je fizički neaktivna populacija spoznala potrebu za povećanom potrebom za vježbanjem.  Aerobik je stekao svjetsku popularnost
  1982. godine. nakon što je Jane Fonda
  izdala video ''Jane Fonda's Workout'', sa
  aerobik vježbama. Video se prodavao
  slijedećih nekoliko godina u milijun kopija.Sportski aerobik je natjecateljski oblik aerobika gdje se koristi koreografija, ritmička i sportska gimnastika, a natjecatelji moraju izvesti zadane elemente. Natjecatelji se natječu prema dobi, spolu i skupinama (individualno, mješovito, parovi i trija) i ocjenjuju se prema sljedećim elementima: dinamična i statična snaga, skokovi, ravnoteža i slično. 

Sportski aerobik nije olimpijski sport ali postoje državna i međunarodna natjecanja. Postoje mnogi instruktori aerobika od kojih su nekolicina ujedno i osobni treneri poznatih glumaca i glazbenika. Osobna je stvar pojedinca kojeg će instruktora odabrati prema afinitetima i platežnoj sposobnosti.

Sljedeće najave