Registracija
Kol
25

SPORTSKE IGRE MLADIH - GRANIČAR

Četvrtak, 25.08.2016 16:30 Početak

Četvrtak, 25.08.2016 18:00 Završetak

Raspored turnira -

Početak Utakmica Rezultat Teren Faza natjecanja
25.08. 16:30 LIPE SISAK (CRO) VODENI TORNADO GORAŽDE (BIH) 2 : 0 TEREN 2 GRUPA 2005
25.08. 17:00 OSMICA PIROT (SRB) KATASTROFA KOPRIVNICA (CRO) 0 : 2 TEREN 1 GRUPA 2007
25.08. 17:00 VODENI TORNADO GORAŽDE (BIH) DIMITRIJE KRALJEVO (SRB) 0 : 2 TEREN 2 GRUPA 2005
25.08. 17:30 DIMITRIJE KRALJEVO (SRB) LIPE SISAK (CRO) 2 : 0 TEREN 2 GRUPA 2005

Poredak

# Ekipa O P N I + - +/- Bod Forma
1 DIMITRIJE KRALJEVO - (SRB) 2 2 0 0 4 0 4 6 P P
2 LIPE SISAK - (CRO) 2 1 0 1 2 2 0 3 I P
3 VODENI TORNADO GORAŽDE - (BIH) 2 0 0 2 0 4 -4 0 I I
1 KATASTROFA KOPRIVNICA - (CRO) 1 1 0 0 2 0 2 3 P
2 OSMICA PIROT - (SRB) 1 0 0 1 0 2 -2 0 I

VELIKA MEĐUNARODNA ZAVRŠNICA


Ekipa može prijaviti najviše 9 igrača, a najmanje 8 igrača.Natjecanje se odvija u dvije kategorije: pioniri i mlađi pioniri. 

U igri sudjeluje 8 igrača (7+1). Sedam igrača u polju i 1 graničar. U ekipi mora biti minimalno 3 dječaka ili 3 djevojčicetj. sastavljena od dječaka i djevojčica u omjeru 3/5, 4/4 ili 5/3.  

Ekipa može imati maksimalno 1 zamjenu. Zamjenski igrač može ulaziti u igru tijekom seta, ali vodeći računa da se ne poremeti omjer dječaka i djevojčica. Prilikom ulaska zamjenskog igrača sudac mora provjeriti omjer igrača u ekipi. 

Ako ekipa ne može ispunjavati omjere dječaka i djevojčica u drugom i trećem setu gubi taj set, a ako ne može ispunjavati uvjete u prvom setu gubi utakmicu. 

Graničar se igra sa specijalnom  loptom za graničar, mora biti mekana i spužvasta. Obujam lopte je 25-28cm i težina oko 100 grama. U slučaju pitanja vezanih za loptu kontaktirati gradskog voditelja ili Odjel natjecanja SIM.  

Po sedam igrača nalazi se u svom dijelu (polovici) terena (polju), a graničar se nalazi na suprotnoj slobodnoj zoni iza osnovne linije, tako da se suparnička ekipa nalazi između njega i njegove ekipe. Graničar se smije mijenjati samo između setova. 

U prvom i drugom setu graničar mora biti jednom dječak, a u drugom djevojčica, a u trećem setu mogu biti dječak ili djevojčica. 

Cilj igre je da svaka ekipa rukom bačenu loptu neobranjivo pogađa igrače suparničke ekipe u njihovom polju, a da izbjegnu iste namjere suparničke ekipe. Pogodak mora biti vidljiv. 

Prije početka igre sudac obavlja ždrijeb uz prisustvovanje kapetana obje ekipa. Ekipa koja dobije ždrijeb dolazi u posjed lopte na početku prvog seta. Na početku drugog seta ekipa koja je izgubila ždrijeb dobiva loptu za početak drugog seta. Prije početka trećeg seta ponovno se obavlja ždrijeb kao prije početka prvog seta. 

Igra počinje tako da graničar počinje igru prebacivanjem lopte preko suparničkog polja. Nakon uspješna dva početna prebacivanja,ekipa koja je u posjedu lopte može odmah gađati suparničkeigrače Nakon dva uspješna prebacivanja bilo koje ekipe igra počinje. Ukoliko je prebacivanje bilo neuspješno pravo prebacivanja dobiva protivnička ekipa. Neuspjelo dodavanje se smatra kada lopta dođe u posjed suparničkoj momčadi.

Kada je igrač pogođen ekipa je osvojila poen. Ekipa osvaja poen kada pogodi suparničkog igrača, a potom lopta dodirne tlo. U koliko netko od igrača bilo koje ekipe uhvati loptu igrač nije pogođen (igrač je spašen).  

U koliko lopta, u jednom letu pogodi više igrača i padne na tlo, ekipa osvaja onoliko poena koliko je igrača bilo pogođeno i svi pogođeni igrači napuštaju polje za igru. 

Ekipa koja prva osvoji 15 poena pobjednik je prvog ili drugog seta. Ekipa koja osvoji dva seta pobjednik je utakmice. Ukoliko obje ekipe osvoje po jedan set igra se treći set na ispadanje. Ekipa koja pobjedi u trećem setu pobjednik je utakmice. 

Treći ili odlučujući set "tie-break" se igra izbacivanjem iz igre igrača suparničke ekipe jednokratnim pogocima. Izbačen igrač ide na svoju bočnu stranu slobodne zone (može i na lijevu i na desnu), samo ne smije stati na osnovnu liniju pored graničara, tako da se suparničko polje nalazi "između četiri vatre". Kada svih sedam igrača bude izbačeno iz polja u polje ulazi graničar koji također ima jedan život dok na njegovo mjesto dolazi jedan od članova njegove ekipe. 

Bilo koji igrač može zamijeniti graničara na osnovnoj liniji kad graničar ulazi u igru. To ne mora biti zadnji pogođeni igrač iz polja.

Za svaki od tri prekršaja koji obuhvaćaju: prestupanja, izlaske iz terena ili dodire sa protivničkim igračem dosuđuje se gubitak lopte.  

a) Igrač se smatra da je prestupio kada cijelim svojim stopalom dotakne tlo van svog polja za igru. Linije terena za igru su sastavni dio terena i ne smatra se da je igrač počinio prijestup ako ugazi na njih. Ovo pravilo vrijedi i za graničara.

b) Ukoliko se igrač nalazi u svom polju i uhvati loptu koja je u zraku van polja igra se nastavlja.  

c) Ako igrač izađe iz svog polja da bi izbjegao da bude pogođen dodjeljuje se poen suparničkoj ekipe (u slučaju da se to dogodi u trećem setu taj igrača se smatra izbačenim i napušta polje).

d) Ako igrač prilikom gađanja suparničkog igrača izvodi skok-šut i u letu doskoči u suparničko polje to se smatra prijestup i lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi. 

Sve akcije igrača koje uključuju izmicanje i pomaganja pri izmicanju (povlačenje suigrača za dres) u vlastitom polju su dozvoljena. 

Igrač koji dođe u posjed lopte mora sa njom izvršiti napadačku akciju i ne smije je dodavati suigraču unutar svog polja da istu izvrši. Napadačka akcija uključuje i dodavanje lopte graničaru ili u 3. setu i drugim igračima koji su prethodno izbačeni iz igre (svog polja). U slučaju povrede ovog pravila lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi. 

Nakon postignutog poena igru nastavlja igrač koji je pogođen ako je lopta ostala u polju za igru. Ako lopta nije ostala u polju za igru, lopta se dodjeljuje graničaru te ekipe koji nastavlja igru. U slučaju trećeg seta igru nastavlja također igrač koje je pogođen, ali odnoseći loptu van polja za igru i gađajući sa bočne strane polje za igru.  

Pravo nastupa na turniru utvrđuje Voditelj sporta. Identitet natjecatelja utvrđuje se, prije početka turnira, na slijedeći način: 

- identitet se utvrđuje bilo kojim dokumentom sa slikom (putovnica, učenička knjižica, sportska iskaznica, pokazna karta ili slično), a u nedostatku kopijom domovnice ili rodnog lista;   

Graničar se igra na terenu dimenzija: 18 metara x 9 metara.

Sljedeće najave