Registracija
Kol
26

SPORTSKE IGRE MLADIH - ATLETIKA - UTRKA NA 60 METARA

ATLETIKA
TRČANJE

Sudionici
Petak, 26.08.2016 09:00 Početak

Petak, 26.08.2016 11:00 Završetak

VELIKA MEĐUNARODNA ZAVRŠNICA

Natjecanje se održava po ovim pravilima i po pravilima Nacionalnog atletskog saveza.  

Natjecanje se održava u pojedinačnoj konkurenciji.Pravo nastupa i sustav natjecanja određuje Voditelj utrke. 

Identitet natjecatelja utvrđuje se, prije početka utrke. Identitet se utvrđuje bilo kojim dokumentom sa slikom (putovnica, učenička knjižica, sportska iskaznica, pokazna karta ili slično), a u nedostatku kopijom domovnice ili rodnog lista. 

Start utrke treba biti obilježen bijelom bojom širine 5cm. 

Znak za početak utrke je zvižduk iz sudačkog svirka ili odabranog startnog uređaja i to tek nakon što se starter uvjeri da su svi natjecatelji nepomični i u korektnom startnom položaju. 

Natjecatelji kreću iz visokog starta. Za start se izriču komande:  ''Na mjesta''; ''Pozor'' i kada se svi atletičari umire starter daje znak početka utrke. 

Ako iz bilo kojeg razloga starter nije zadovoljan pripremom starta i nakon što se natjecatelji nalaze na svojim mjestima, naređuje da se natjecatelji odmaknu od linije, a pomoćnici startera ih ponovno postavljaju na liniju okupljanja. Nakon komande  ''Na mjesta''  trkač mora zauzeti položaj posve unutar svoje staze i iza startne linije. Na komandu ''Pozor'' trkač se mora konačno pripremiti za startni znak. Trkač ne smije dodirivati svojim stopalima startnu liniju dok je u položaju ''Pozor''. 

Zbog prvog preuranjenog starta natjecatelj se neće diskvalificirati i u ovom slučaju se ne primjenjuje pravilo diskvalifikacije. Međutim ako isti natjecatelj ponovi preuranjeni startu tom slučaju će se diskvalificirati.   

Trkač koji se gura ili ometa drugoga natjecatelja može se diskvalificirati. Arbitar ima pravo odrediti da se trka ponovi bez diskvalifikacije natjecatelja. 

Atletičar mora trčati od starta do cilja u stazi koja mu je dodijeljena.U slučaju da tijekom utrke natjecatelji slučajno dotaknu liniju svoje staze i s time ne ometaju trkače u susjednoj stazi neće biti diskvalificirani. U slučaju da natjecatelj očito prijeđe u suprotnu stazu i ometa susjednog trkača, natjecatelji će se diskvalificirati.

Sljedeće najave