Registracija

ZANIMLJIVOSTI: KOŠARKA

Robert Kermeci , 03.10.2016 18:27

ZANIMLJIVOSTI: KOŠARKA

Košarkaški je svijet prepun zanimljivosti, a ovdje možete pročitati o nastanku riječi košarka, o zakucavanju, o najvišim i najnižim igračima NBA lige te tko ulazi u Košarkašku Kuću slavnih.

-Jedan od najgledanijih sportova na svijetu upravo je košarka.

-Riječ košarka izvorno-basketball, nastala je na sugestiju James Naismithova učenika. Naismih je naime osmislio pravila i samu igru.

-Samo su košarka,odbojka i lacrosse jedini sportovi koji su izmišljeni u Sjevernoj Americi. Ostali sportovi ako baseball i kanadski nogomet izmišljeni su u Europi, Aziji ili Africi.

-Zadimljene plesne dvorane bile su tijekom dvadesetih godina dvadesetog stoljeća mjesto odigravanja košarkaških utakmica.

-Golden Cyclones je jedina ženska ekipa koja se natjecala i protiv muških ekipa. Dakako, igralo se prema muškim pravilima.

-U New Yorku je 1938. godine održan prvi nacionalni turnir za košarkaše.

-Zakucavanje je najatraktivniji potez na utakmici koji izaziva ovacije u publici gdje igrač daje koš dodirujući obruč nakon prolaska lopte kroz obruč.

-Manute Bol iz Sudana i Gheorghe Bouges iz Rumunjske sa svojih 2,31 metara visine bili su najviši igrači u NBA natjecanju.

-Spud Webb sa svojih 1,70 metara visine mogao je skočiti uvis 1,07 metara dostatno za zakucavanje.

-Earl Boykins je momentalno najniži igrač u NBA.

-Dream Team je prvi put poražen na Olimpijadi 2004. godine.

-Kareem Abdul-Jabbar je sa 38 387 koševa dugo bio na prvom mjestu najboljih strijelaca NBA lige svih vremena. Prestigao ga je Michael Jordan na svojoj posljednjoj All-Star utakmici.

-Wilt Chamberlaine je jedini igrač koji je postigao 100 koševa na jednoj utakmici.

-Košarkaška Kuća slavnih ( Naismith Memorial Basketball Hall of Fame), od 1959. godine  daje počast velikim igračima te isto se tako na njenom popisu nalaze treneri, suci i druge osobe zaslužne za doprinos u košarci.

Sljedeće najave