Registracija

UKRATKO O RUKOMETNIM PRAVILIMA

Robert Kermeci , 02.08.2017 00:04

UKRATKO O RUKOMETNIM PRAVILIMA

Rukomet je igra koja se igra šezdeset minuta, dva  poluvremena po 30 minuta. Pobjeđuje ona ekipa koja postigne jedan pogodak više od protivnika. Ako je rezultat neriješen, a mora se dobiti pobjednik susreta, tada se igraju dva produžetka  nakon odmora od pet minuta. Odmor između produžetaka je jedna minuta. Ostane li i tada neriješen rezultat, pobjednik se odlučuje izvođenjem sedmeraca. Igrači rukom dodiruju loptu i međusobno si dodaju loptu te upućuju šut prema protivničkom golu. Svaki igrač smije napraviti do tri koraka držeći loptu u ruci, a za svaki slijedeći korak vodi loptu odbijajući je od poda, ili je jednostavno mora dodati svom suigraču. Loptu može držati najviše tri sekunde.

Kretanje igrača je slobodno po cijelom terenu osim u prostoru 6 m ispred gola. Vratar je  jedini igrač koji smije stajati u tom prostoru. Ostali igrači smiju iznad prostora od 6 m loptu pokušati uhvatiti ili dodati samo u skoku odnosno za vrijeme leta.

Rukomet ima dvije faze igre a to su faza napada i faza obrane. Igrači najčešće u fazi napada koriste formaciju s lijevim i desnim krilom, lijevim, srednjim i desnim vanjskim i pivotom ili centrom. Nekoliko mogućnosti postoji u obrani a koje označavaju način postavljanja odnosno  formacije obrambenih igrača ispred svog šesterca. Stoga se koristi obrana 6-0 (šesti igrača u ravnini ispred crte od 6 m), zatim 5-1 (pet igrača u liniji te jedan ispred njih koji pokušava ometati protivničkog organizatora igre), zatim 4-2 te nešto manje koristi se i formacija 3-2-1.

Obrambeni igrači imaju pravo do određene mjere ometati protivničke napadače u pokušaju dodavanja lopte i sprečavaju protivnika u šutiranju na gol. Svaka gruba igra i nepropisni udarci sankcioniraju se prekršajem.

Na početku utakmice početno bacanje izvodi ekipa koja je dobila ždrijeb i izabrala loptu.

Protivnička ekipa ima pravo izabrati stranu. Ako ekipa koja je dobila ždrijeb izabere stranu, protivnik izvodi početno bacanje. Na početku drugog poluvremena ekipe zamjenjuju strane. Početno bacanje u drugom poluvremenu izvodi ekipa koja nije imala početno bacanje na početku utakmice. Svaku utakmicu sude dva ravnopravna suca. Njima pomažu mjeritelj vremena i zapisničar. Oba suca su odgovorna za bilježenje pogodaka, te isto tako bilježe opomene, vremenske kazne i diskvalifikacije.

Za izrazito grube prekršaje dodjeljuje se žuti ili crveni karton,kao i  isključenja na dvije minute ili trajnog isključenja. Kod isključenja na dvije minute momčad nema pravo zamjene isključenog igrača za vrijeme trajanja kazne. Diskvalifikacija je kazna kao posljedica trećeg isključenja istog igrača na dvije minute. Prekršaj se izvodi s mjesta gdje je počinjen osim u slučaju ako je počinjen u devetercu bez prilike za postizanje pogotka a izvodi se s isprekidane crte deveterca najbliže mjestu gdje je prekršaj bio napravljen. Sedmerac se izvodi ako je obrambeni igrač napravio prekršaj u prostoru 6 metara ispred gola a bila je izgledna prilika za postizanje pogotka. Za vrijeme izvođenja sedmerca svi obrambeni igrači nalaze se  iza prostora deveterca. Jedan napadač šutira prema golu s označene linije za sedmerac.

Dopuna pravila koja vrijede od 2016. godine:

1. VRATAR KAO IGRAČ: Vratar se može koristiti kao sedmi igrač u polju.

2. POVRIJEĐENI IGRAČ: Povrijeđeni igrač mora napustiti igralište nakon što mu je ukazana liječnička pomoć, te se u igru može vratiti tek nakon tri napada njegove ekipe.

3. PASIVNA IGRA: Nakon što suci pokažu znak upozorenja za pasivnu igru, ekipa koja je u napadu ima mogućnost maksimalno 6 dodavanja i udarac prema golu.

4. PLAVI KARTON: Uz dosadašnji žuti i crveni karton kao znak koja se vrsta kazne izriče, uvodi se plavi karton. Pokazivanje kartona plave boje ima za cilj da rasvijetli situaciju u pogledu diskvalificiranog igrača. Ukoliko su suci pokazali plavi karton, to znači da će posljedica toga biti prijava (bivša diskvalifikacija sa prijavom), te se nakon utakmice mora podnijeti izvještaj.

Sljedeće najave