Registracija

SKATEBOARDING-TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 13.05.2017 10:24

SKATEBOARDING-TRENING ZA POČETNIKE

Skateboarderi uvježbavaju trikove kako bi što bolje bili spremni za natjecanje. Navest ćemo nekoliko osnovnih trikova kojima se skejteri služe.

Ollie je baza većine drugih trikova, a posebice flipova. Prednja noga stavi se na polovicu daske, dok je stražnja noga na repu. Stražnjom nogom se pritisne rep, daska lupi o pod, a onda se prednjom nogom prednji dio daske povuče prema gore te izravna u zraku.

Kickflip
Stari način kickflipa se radio tako da se jedna noga povuče ispod daske, zatim skater skače u stranu i tom nogom povlači dasku tako da se ona okrene za 360° oko svoje uzdužne osi te  nastavlja sa vožnjom. Ollie kickflip se danas naziva samo kickflip a izmislio ga je poznati skejter Rodney Mullen. U tadašnje vrijeme skejter koji je znao izvesti kickflip bio je glavni. Ollie kickflip se smatra osnovom skateboardinga, odnosno jednim od najlakših trikova. Kickflip počinje tako da se noge smjeste kao kod ollie trika (prednja na pola daske, stražnja na rep) i izvodi isto kao i ollie, samo što prednja noga osim povlačenja daske u zrak, služi sa udaranje nogom daske tako da se okrene za 360° oko svoje uzdužne osi.

Heelflip je sličan kickflipu dok je jedina razlika između heelflipa i kickflipa u tome što se kod kickflipa daska okreće prednjim dijelom stopala, a kod heelflipa s druge strane petom.

Pop shove-it je okret daske pri kojem se zamjeni rep s nosom, odnosno daska se okreće za 180°  ispod skejtera. Varial kickflip je kickflip sa pop shove-it trikom.Varial heelflip je heelflip sa fs shove-it (pop shove-it na drugu stranu).

360 flip/Trey flip/3 flip je kickflip sa 360° shove-it (pop shove-it kod kojeg se daska okrene za 360°). Boardslide je slide kod kojega se po prepreci skliže srednjim dijelom daske  između mostova. Noseslide je slide na nosu daske. Tailslide je slide na repu daske. FS 50-50 je grind na oba mosta. Nosegrind je grind da prednjem mostu a Bs 5-0 je grind na stražnjem mostu.

Grind je trik kod kojeg mostovi skejta stružu po prepreci primjerice klupica, ograda, fontana i slično. Slide je trik gdje daska skliže o podlogu kao što je ograda ili klupica. Flip je kad se daska okrene oko svoje osi. 

Sljedeće najave