Registracija

SKATEBOARDING OPREMA

Robert Kermeci , 29.03.2017 19:16

SKATEBOARDING OPREMA

Skejteri od opreme koriste skateboard ili skejt, kacigu za glavu, štitnike za koljena, štitnike za laktove i rukavice. Iako ne postoje pravila odijevanja skejteri najčešće nose široke hlače, majice sa kapuljačom, majice sa natpisima, šiltericu i tenisice sa debelim i ravnim potplatom. Postoje mnogi proizvođači koji su proizvode odjeću i obuću isključivo za skateboarding.

Skateboard ili skejt sastoji se od daske, mostova i kotača. Daska je izrađena od šperploče sa uzdignutim nosom i repom (prednji i stražnji kraj), a kao materijal se koristi javor, poliester (stakloplastika), karbonska vlakna, kevlar, bambus, aluminij i plastika. Gornji dio daske ima na sebi zalijepljen brusni papir koji povećava trenje između daske i tenisica, te se tako lakše i bolje upravlja skejtom. Obično je crne boje a može biti i u drugim bojama.

New Roman","serif"">Mostovi su povezani s kotačima i pričvršćeni su vijcima na dasku. Za izradu se najčešće koristi aluminijska legura zbog svoje male težine. Most čine nosač kroz koji prolazi osovina i baza koja je pričvršćena na dasku. Gumeni umetak služi za lakše okretanje skejta a ovisno o skejteru izbor tvrdoće je individualan.

Kotači su izrađeni od poliuretana a mogu biti u svim bojama. Veći kotači brže se okreću i lakše savladavaju neravnine, dok upotrebom manjih kotača daska je bliže terenu i samim time treba manje snage za ubrzanje. Tvrdoća također varira a ulični skejteri najčešće koriste manje i tvrđe kotače kako bi njima što uspješnije izveli neke od svojih trikova. Vert skejteri odabiru kotače srednje veličine zbog veće brzine koja im je potrebna za izvođenje visokih skokova. Najmanji kotači koriste se u spustu i slalomu zbog naglih promjena smjera i postizanja većih brzina.

Kaciga za skateboarding rade se u raznim veličinama a može poslužiti i kaciga za BMX bicikle zbog svojeg sličnog oblika. Isto vrijedi i za štitnike za laktove i štitnike za koljena.

Sljedeće najave