Registracija

SJEDEĆA ODBOJKA

Robert Kermeci , 05.10.2017 16:48

SJEDEĆA ODBOJKA

- Sjedeća odbojka prvi je put predstavljena kao demonstracijski sport na Ljetnoj Paraolimpijadi 1976. god. u Torontu.

- Na Paraolimpijskim igrama dosad je najuspješnija reprezentacija Irana za 6 zlata, Bosna i Hercegovina je osvojila 3, a 2 zlatne medalje osvojili su Nizozemci. Sudjeluju igrači koji podliježu WOVD medicinskoj klasifikaciji.

- Igra se na ravnoj podlozi slobodnoj od bilo kakvih oštrih predmeta ili koji mogu iritirati kožu, a u blizini ne smije biti nikakav lomljivi predmet. Igralište za badminton je gotovo iste širine kao i igralište za sjedeću odbojku koje je dimenzije 6x10 m. Visina mreže za muškarce iznosi 1.15 m, miješano 1.10 m, žene 1.05 m te juniori 1.00 m. Stupovi i mreža moraju biti stabilni i sigurni.

- Igrači ne smiju nositi teške/oštre tenisice, a satovi i nakit moraju se skinuti. Prema pravilima igrači kosu moraju svezati otraga. Prije utakmice igrači bi trebali skinuti sve proteze i potpornje (gdje je to moguće).

- Igra se sa 6 igrača iz momčadi na polju igrališta cijelo vrijeme utakmice te 6 zamjenskih igrača na klupi. 1. sudac fokusiran je na loptu i igrače, a 2. sudac je fokusiran na lifting i mrežu,a tu su i  linijski suci, te dva zapisničara.

- Momčad može odigrati loptu tri puta u svakom, a igrači ju mogu dotaknuti dva puta smo u situaciji kada igrač prvo sudjeluje u bloku, a onda ju odigrava. Lopta se mora čisto odbijati od tijela igrača.

- Prva momčad koja uspije plasirati loptu u protivničko polje igrališta, a protivnik ju ne može pravilno vratiti, osvaja 1 poen. Igrači ne smiju dodirnuti gornji rub mreže.

- Dio trupa igrača od stražnjice do ramena, pri svakom odigravanju lopte mora dodirivati tlo prilikom kontakta s loptom. Igračima nije dozvoljeno hodati.

- Servis se izvodi udarcem jednom rukom po lopti, s igračevom stražnjicom iza osnovne linije njegovog polja igrališta. Blokiranje servisa dozvoljeno je igračima.

- Osvajanje utakmice 4 seta do 25 poena, i 5. set do 15 poena po potrebi. Svi setovi moraju  završiti s 2 poena razlike.

Hrvatski savez sjedeće odbojke (HSSO) osnovan je 2006. god, a u prvoj ligi natječe se 12 ekipa.

Sljedeće najave