Registracija

SINJSKA ALKA

Robert Kermeci , 03.08.2017 17:49

SINJSKA ALKA

-          Sinjska alka održava se u nedjelju početkom kolovoza u spomen na pobjedu nad Turcima 14.08.1715. godine kad su stanovnici Cetinske krajine obranili Sinjsku tvrđavu od osvajanja Osmanlija.

-          Vukovar je jedini grad koji ima ulicu Sinjske alke, u kojem je održano prvo ovogodišnje natjecanje.

-          Nikola Cerinić je najtrofejniji alkar u povijesti koji je osvojio alku 12 puta, a natjecao se od 1867.-1899. godine.

-          Do 1820. godine alka se održavala na pokladni utorak.

-          1928.godine odgođena je alka zbog ubojstva Stjepana Radića, a alkari su nazočili sprovodu.

-          1965. godine održan je prvi televizijski prijenos.

-          Iste godine Oskar Danon napisao je operu Alkar povodom 250. godišnjice

natjecanja.

-          Najdugovječniji alkar je Vicko Grabovac s 28 zapovijedanja alkarskom feštom.

-          Alka je proglašena 1979. godine pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

-          Alkar na konju u punom trku prolazi stazom dugom 160 metara unutar 12 sekundi, te pokušava pogoditi sredinu alke.

-          Pravila: Vrijednost pojedinih polja je različita te gornje polje iznad malog kruga vrijedi dva boda, dok donja polja lijevo i desno donose po jedan bod. Pogodak u mali krug donosi tri boda. Pogodak u donja dva polja velikog kruga naziva se "u jedan", pogodak u gornje polje velikog kruga naziva se "u dva", dok se pogodak u mali krug naziva "u sridu". Ako se i ne pogodi alka, ako je alkar kopljem dodirnuo alku, kaže se "uništa", a ako alka ostane netaknuta, kaže se "promašio". Postoji i presedan za slučaj da alkar kopljem odbije alku sa držača i uhvati je u letu i nabije na koplje pripisuje mu se broj pogođenih bodova plus još tri boda. Ako je alkar kopljem nabio alku na kariku držača alke smatra se da je pogodio "u ništa". (izvor Wikipedija)

-          Dva dana prije alke održava se Bara, a pobjednik dobiva brončanu alku, dok se Čoja održava dan prije same alke, te pobjednik dobiva srebrnu alku. Oba natjecanja su generalne probe.

                                                  

 

Sljedeće najave