Registracija

SAVATE - NATJECANJA

Robert Kermeci , 01.10.2017 13:48

SAVATE - NATJECANJA

Savate boks danas treniraju amateri diljem svijeta od Australije do SAD-a od Finske do Velike Britanije. Mnoge zemlje imaju nacionalne saveze koji promiču savate.
U savateu postoje tri vrste natjecanja: assault, pre-combat i combat. Prema tim vrstama  organiziraju se Europska i Svjetska prvenstva. U assaultu se od natjecatelja zahtijeva da se usredotoče na tehniku ​​s laganim konaktom, a suci kažnjavaju za nepravilne udarce. Pre-combat omogućuje kontrolirani kontakt sa zaštitnom opremom kao što su kaciga i štitnici za potkoljenice. Combat je najintenzivnija razina borbe i dozvoljen je K.O.

Mnoge borilačke vještine imaju rangirani sustav kao što je primjerice boja pojasa. U savateu su tehnička zvanja prema bojama rukavica. Tako su obojene rukavice za tehniku plava, zelena, crvena, bijela i žuta. Za stupnjeve superiorne tehnike dodjeljuju se srebrne rukavice 1,2 i 3 stupnja. Natjecateljske rukavice su brončana i srebrna. Platinaste i zlatne boje su počasne rukavice.

U prosjeku potrebne su osam do dvanaest godina za studenta da dosegne razinu profesor, osam godina u talijanskom Federaciji, ali i 2 godine u nekim savezima. U Francuskoj  profesor mora imati francusku državnu potvrdu o specijaliziranoj nastavi (CQP AS, BEES 1., 2. i 3. stupanj, prvi  HBK BPJEPS, DEJEPS, DESJEPS). Ove diplome su sa sveučilišnim stupnjem edukacije u sportu sa specijalizacijom za savate (nadzire FFBFSDA). Međunarodna federacija još uvijek dozvoljeno dodjeljuje trenersko zvanje instruktora za državljane koji nisu iz Francuske bez potrebe za takav krut sustav obrazovanja. Francuski državljani moraju uspjeti u krutom sustavu obrazovanja i dokazati se u natjecanju kao što je poštovanje kolega, kako bi imali priliku postati DTD (Directeur Tehnika Départemental).

Kao bilo koji sportski savez u Francuskoj, Francuska savate federacija i Međunarodna savate federacija su pod okriljem francuskog Ministarstva sporta i mladeži. To čini dvije federacija izuzetno snažnim savezima na svjetskoj sceni. Ove federacije moraju se poštivati ​​kako bi zajedno ostale dio nacionalnih tradicija. Izraz savate ostaje u uporabi uglavnom izvan Francuske ili gdje se govori drugim jezikom osim francuskog, dok je najčešći izraz francuski boks.

Sljedeće najave