Registracija

ŠAHOVSKI TURNIR U LINARESU

Robert Kermeci , 15.05.2017 17:11

ŠAHOVSKI TURNIR U LINARESU

U gradu Linaresu koji se nalazi u španjolskoj provinciji Jaén u Andaluziji, svake se godine održavao šahovski turnir. Taj turnir se često opisuje kao šahovski Wimbledon. Jedan je od najjačih četiri turnira zajedno sa nizozemskim turnirom u mjestu Wijk aan Zee-Tata Steel, Taljevim memorijalom u Moskvi i dortmundskim turnirom-Dormund Sparkassen.

Turnir u Linaresu prvi put je održan 1978., a od 1988. do 2010. redovno se odigravao svake godine. Iznimka je 1996. godina kad se turnir nije održao zbog Svjetskog prvenstva za žene. Gospodarska kriza uzima maha pa je shodno tome turnir otkazan.

Relativno nepoznat švedski šahist Jaan Eslon prvi je pobjednik ovog turnira 1978. godine kojeg je sponzorirao španjolski biznismen Rentero, a to vrijeme na turniru nije igrala šahovska elita. Turnir iz 1989. godine ostati će zapamćen po tome da je pobijedio Vasilij Ivančuk kao dvadesetogodišnjak, a uz njega je sudjelovalo jedanaest renomiranih šahovskih  velemajstora. Na turniru 1994. godine prosječan Elo rejting bio je 2685. Pobjeđuje Anatolij Karpov sa 11 bodova od mogućih 13, što do tada te poslije nije nikome pošlo za rukom. Iste godine zbio se i incident u meču Kasparova i tada sedamnaestogodišnje mađarske šahistice Polgar. Kasparov shvativši da je odigrao krivi potez skakačem, stavlja ga na drugo polje. Polgar nije protestirala, pa tako ni sudac nije intervenirao a Kasparov kasnije dobiva meč.

1998. godine na turniru se igra dvostrukim round-robin sistemom, svaki sa svakim dva puta sa različitim figurama.. Zanimljivost je da nakon turnira u Linaresu 2005. godine, Kasparov završava šahovsku karijeru i posvećuje se borbi za ljudska prava u Rusiji.   

U razdoblju od 2006. i 2008. godine prva polovica turnira odigravala se u meksičkom gradu Morelia, dok se završnica održala u Linaresu.

Najviše puta turnir je osvajao Gari Kasparov, čak osam puta. Ostali šahisti koji su osvajali turnir jedan ili više puta su Karpov, Spaski, Christiansen, Timman, Ivančuk, Lékó, Aronian, Kramnik, Anand i Topalov. 

Sljedeće najave