Registracija

RUKOMET-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 25.04.2017 15:57

RUKOMET-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Rukomet se prvi puta pojavio na Olimpijadi 1936. godine, ali samo u muškoj konkurenciji i iste je godine izbačen. Ponovno je na olimpijskim igrama od 1972. godine u Münchenu gdje u finalu igraju dvije bivše države, a zlato osvaja reprezentacija Jugoslavije pobijedivši Čehoslovačku sa 21-16. Ženski rukomet igra se na Olimpijadi od 1976. godine u Montrealu.

Svjetsko rukometno prvenstvo održalo se samo jednom i to prije Drugog svjetskog rata u Njemačkoj 1938. godine. Sudjelovale su samo četiri reprezentacije. Njemačka je osvojila prvo mjesto, druga je bila Austrija, treća Švedska, dok je Danska bila četvrta. Od svojeg ponovnog početka 1954. godine, svjetsko prvenstvo se održavalo svake treće ili četvrte godine sve do 1993. godine. Od tada se održavaju svake druge godine. Zanimljivo je spomenuti da su Tunis i Egipat jedine reprezentacije koje nisu iz Europe, a stigle su do polufinala i osvojile četvrto mjesto.

Europsko prvenstvo u rukometu datira od 1994. godine, a organizira ga Europska rukometna federacija-EHF. Prvo Europsko prvenstvo održano je u Portugalu, a Švedska je bila prvi europski prvak pobijedivši u finalu Rusiju, dok je Hrvatska bila treća.

Od ostalih važnih natjecanja spomenimo i Svjetski rukometni kup koji se održava u Švedskoj, njemački German Super Cup,  Kup EHF, Europska Liga prvaka,  novoosnovana SEHA liga te  EHF Challenge Cup .

 

Sljedeće najave