Registracija

Pozor! - Saznajte kako izgleda jedna veslačka utrka - Sad!

Sportilus .com , 19.05.2016 23:38
Pročitajte o veslačkim pravilima i doznajte kako izgleda jedna veslačka utrka.

Veslanje pravila

Utrke se odvijaju po određenim pravilima. Veslači su leđima okrenuti smjeru kretanja čamca. Ekipe su prihvaćene kod startnih pontona najkasnije dvije minute prije starta. Prednji krajevi čamaca su poravnati na startnoj liniji. Veslač ili veslačica na sjedištu najbližem prednjem dijelu čamca može podići ruku signalizirajući da ekipa nije spremna, sve do trenutka dok starter ne prozove svaku ekipu po imenu. Zona starta je prvih sto metara regatne staze. Ako neka posada kasni, sudac daje žuti karton, a isto tako može ga dodijeliti ako posada pogrešno starta.

Poslije prozivanja posljednje ekipe, starter podiže crvenu zastavicu i daje svima upozoravajuću komandu:''Pozor!'', te poslije kratke pauze i znak za start utrke:''Sad!'', istovremeno spuštajući crvenu zastavicu. U slučaju pogrešnog starta, starter zvoni zvonom, te  tada maše crvenom zastavicom pokazujući da je utrka zaustavljena. Posadama je dozvoljen samo po jedan pogrešan start a u slučaju dodjele drugog žutog kartona tada se isključuju iz utrke.

Utrka mora biti prekinuta i ako dođe do kvara na čamcu ili sudara, ali samo u prvih 100 metara od starta trke odnosno zone starta. U slučaju da neka posada skrene iz svoje pruge, i uđe u drugu prugu, sudac ju može diskvalificirati. Sudac utrku prati u motornom čamcu. Ako se vrijeme pogorša tako da može  ugroziti natjecanje tada se regata prekida.  

Pobjednik utrke je posada čiji je pramac čamca prvi prešao liniju cilja, što nadziru suci i foto-finiš kamera. Suci sjede jedan iza drugoga u produženju linije cilja kako bi mogli ispravno obavljati svoje dužnosti na korektan način. Prolazak svakog čamca kroz liniju cilja označen je zvučnim signalom. Glavni sudac mora podići bijelu zastavicu na kraju utrke kako bi označio da je utrka regularno završena. 

Vremena se mjere točnošću od stotinke sekunde te se u slučaju tijesnog rezultata, redoslijed utvrđuje foto-finišem, odnosno video sustavom sa minimalno sto slika u sekundi. Eventualni protesti posada signaliziraju se podizanjem ruke nakon što se pređe linija cilja, te nakon utrke prilažu sucu pismeni protest. Porota se nakon konzultacija, izjašnjava o protestu. 

Sljedeće najave