Registracija

POVIJEST VATERPOLA

Robert Kermeci , 23.02.2017 18:44

POVIJEST VATERPOLA

Povijest vaterpola kao momčadski sport počeo je u Engleskoj i Škotskoj  kao demonstracija snage i vještine plivanja, u kasnom 19. stoljeću. Tada su vodeni sportovi i utrke bili obilježje županijskih sajmovima i festivala. Muški vaterpolo bio je među prvim timskim sportovima koji je uveden na moderne Olimpijske igre 1900.godine. Igra uključuje ekipe sa sedam igrača (plus šest pričuvnih), a igra se loptom približne veličine nogometne lopte, ali izrađene od vodootporne plastike.

Najranije zabilježena preteča vaterpola je igra koja se igrala u Bournemouthu, gradu na jugu Velike Britanije, 13. srpnja 1876. To je bila igra između 12 članova domaćeg Premier Rowing Cluba (veslačkog), s golovima obilježenih sa četiri zastave koje su bile u vodi. Igra je počinjala u 18 h  i trajala je 15 minuta uz veliki broj gledatelja. Veličina igrališta bila je 46 m.
Pravila vaterpola napisao je škotski novinar i trener plivanja William Wilson (1844.-1912.). Napisao je pravila za igru koju je zvao vodeni nogomet. Prva utakmica u vodenom nogometu odigrala se na obali rijeke Dee s loptom izrađene od indijske gume zvana ''pulu''.

1885. godine Plivački savez Velike Britanije igru preimenuje u vaterpolo i formulira pravila prema Wilsonovom

pravilniku. Mađarski vaterpolo trener Béla Komjádi, 1928. godine izumio je dodavanja zvana ''air pass'' ili ''dry pass''. To je dodavanje kad igrač suigraču dodaje loptu zrakom bez da je lopta dodirnula površinu vode. Prije se dodavalo tako da se lopta prvo pustila da padne u vodu, te je onda igrač hvata i igra dalje. Takav način dodavanja ubrzao je igru koja je postala dinamičnija. Zbog takvog načina igre, Mađari su dominirali vaterpolom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

James R. Smith američki autor nekoliko knjiga o vaterpolu idejno je 1936. godine kreirao gumenu loptu sa zračnim ventilom. Prijašnje lopte bile su kožne i brzo bi upijale vodu i postajale bi teške tijekom igre.

Vaterpolo je popularan u mnogim zemljama diljem svijeta, posebice u Europi ( Rusija, Hrvatska, Srbija Italija, Crna Gora, Grčka i Mađarska), SAD-u, Kanadi i Australiji.

FINA (Fédération Internationale de Natation Amateur) je organizacija svih nacionalnih sportskih saveza kao što su plivanje, skokovi u vodu, sinkronizirano plivanje te vaterpolo. FINA je osnovana 19.7.1908. godine u Laussannei u Švicarskoj. 

Sljedeće najave