Registracija

POVIJEST KOŠARKE

Robert Kermeci , 05.03.2017 19:00

POVIJEST KOŠARKE

Kanađanin James Naismith, liječnik, utemeljio je košarku krajem 1891.godine. Naime, došao je na ideju o igri kojom bi mladići na Sveučilištu McGill (danas poznatije kao Sveučilište Spingfield), zadržali kondiciju tijekom hladnih sjevernoameričkih zimskih dana. Prvi koš je imao čvrsto dno a postavljen je na 3,05 metara visine. Nakon svakog ubačaja lopta se morala vaditi van iz koša. Današnji koševi imaju mrežicu kroz koju lopta prolazi.

Sama riječ košarka dolazi od engleskog naziva basketball gdje basket znači koš, a ball je lopta. Studenti sa Gimnazije YMCA bili su prvi košarkaši u povijesti a kasnije se košarka proširuje na cijeli sjevernoamerički kontinent.

Senda Berenson, profesorica tjelesnog odgoja, prilagođava Naismithova pravila ženama. Te godine 1892. odigrana je prva službena košarkaška utakmica u dvorani Gimnazije YMCA i odmah postaje popularna.

Zanimljivo je napomenuti da se košarka u početku igrala s nogometnom loptom. Prve prave košarkaške lopte bile su smeđe dok je danas lopta narančaste boje. Za to je zaslužan Paul Tony Hinkle koji pedesetih godina prošlog stoljeća uvodi tu boju radi bolje uočljivosti. Tada i dribling postaje popularniji zahvaljujući boljim svojstvima lopte koja ima pravilniji odskok od dotadašnjih.

Sveučilišta Berkeley i Stanford 1896.godine igraju prvu službenu košarkašku utakmicu u kojem sudjeluju žene kao igračice, gdje ekipa Stanforda pobjeđuje.

NBA-National Basketball Association je savez koji organizira natjecanje za profesionalne ekipe iz SAD-a i Kanade a osnovan je 1946. godine. Ideja za osnivanje saveza bila je veća popularizacija košarke. NBA je izrastao u ligu koja je po svemu najveća kako po popularnosti, talentima i zaradi tako i na razini natjecanja.

WNBA je ženska verzija NBA saveza, a počela je sa radom 1997. godine. FIBA je međunarodna košarkaška federacija koja nastaje 1932. godine, a osnivaju ju osam država članica: Grčka, Čehoslovačka, Italija, Latvija, Rumunjska, Portugal, Švicarska i Argentina.

Košarka je na olimpijskim igrama od 1936. godine,  a 1992. godine profesionalcima je prvi put dozvoljen nastup. Te godine popularno nazvani Dream Team sastavljen od samih NBA zvijezda, igra u finalu sa Hrvatskom gdje osvaja zlatnu medalju.   

Sljedeće najave