Registracija

POVIJEST KICKBOXINGA

Robert Kermeci , 22.03.2017 21:00

POVIJEST KICKBOXINGA

Kickboxing je relativno novi sport iako je nastao prije četrdesetak godina. Naime Mike Anderson, tadašnji vlasnik najprodavanijeg magazina o karateu ''Professional Karate'', 1972. godine napisao je pravila za kickboxing. Kickboxing je nastao iz karatea, s time da je Anderson dodao zaštitnu opremu koja dotada nije bila u klasičnom karateu, te tako učinio novi sport sigurnijim u samom izvođenju i smanjila se mogućnost od povreda na minimum. Natjecatelji su tako usredotočeni na samu tehniku i omogućeno im je više dozvoljenih akcija. Uvodi raznobojnu borilačku opremu te čini sport atraktivnijim za gledanje. Oprema je izrađena od laganih materijala i dizajnirana je tako da se u njoj mogu izvesti svi nožni udarci bez ikakvih smetnji. Mike Anderson smatra se ocem kickboxinga.

Georg Frederic Brückner (1930.-1992.) bio je Andersonov učenik i prijatelj i najzaslužniji je za razvoj kickboxinga. 1974. godine pomaže mu u promicanju kickboxinga u Europi, te organizira natjecanje između SAD-a i Europe pod nazivom ''Europsko sve-stilsko karate prvenstvo''. Sport je prihvaćen od vježbača diljem Europe i Amerike, ali su mediji i sponzori i dalje bili nezainteresirani. Stoga Mike Anderson dolazi na ideju da napiše pravila i nazove novi sport ''Full Contact Karate'' u kojem je knock-out

pobjeda, a ne diskvalifikacija kao do tada. Dozvoljeni su udarci nogama i rukama u glavu i tijelo, a zabranjeno je udarati u zatiljak, u genitalije, u protivnika dok je na podu, te ispod pojasa. Pravila promovira u svom spomenutom magazinu, te se uspijeva probiti na televiziju, predstavivši svoj sport u emisiji koja je prenosila Svjetsko prvenstvo u profesionalnom karateu. Potaknut uspjehom televizijske emisije i rastom zainteresiranosti za kickboxing, osniva PKA (Professional Karate Association). Preko određenih veza dospijeva dogovoriti da je kickboxing više zastupljen na televiziji i na taj način ga još više popularizira. Odbijen od hollywoodskog filmskog producenta, prodaje prava na PKA za jedan dolar, te osniva novu organizaciju WAAMA, Svjetski amaterski savez borilačkih sportova. Kasnije ju u dogovoru sa Brücknerom preimenuje u WAKO (World All-Style Karate Organization). Nakon žalbe Japanaca Anderson izbacuje riječ karate iz naziva te daje novom sportu ime kickboxing. Otvara tvornicu sportske opreme Top Ten.

Brückner i dalje promovira kickboxing diljem Europe, dok  Anderson ostaje u Americi. Brückner i Falsoni vodeći su ljudi organizacije a Anderson ispada iz igre zbog slabog doprinosa u kickboxingu. Stvorio je samo glazbenu formu kickboxinga, te nakon trogodišnjeg predsjedavanja na čelu američke reprezentacije daje ostavku i potpuno se povlači iz sporta. U svijetu postoji više kickboxing federacija, a Anderson se zalaže za njihovim ujedinjenjem. Na taj način bi se prema Andersonu kickboxing približio olimpijskom priznavanju.

Sljedeće najave