Registracija

POVIJEST HOKEJA NA LEDU

Robert Kermeci , 16.01.2017 16:16

POVIJEST HOKEJA NA LEDU

Najstarija inačica hokeja na ledu je ''knattleikr'' koju su Vikinzi igrali na Islandu. Poznato je da se igralo prema pravilima, a lopticu su udarali palicama te je bilo dopušteno igranje rukama. Postojali su kazneni udarci, a ekipe su imale svoje kapetane. Ova igra je zapisana u islandskim sagama. ''Ijscolf'' je naziv za igru sličnu hokeju na ledu, a bila je popularna na prostorima sadašnje Belgije i Nizozemske tijekom srednjeg vijeka. Palice su bile drvene i zavinute te su se zvale ''colf'' ili ''kolf''. Igralo se drvenom ili kožnatom loptom, a golove su označavali s dva drvena štapa. Cilj je bio pogoditi gol sa što manje pokušaja.

Sam naziv hokej upotrebljava se od 1363. godine kad engleski Kralj Edvard III izdaje proglas kojim se zabranjuju pod prijetnjom zatvorske kazne brojne igre, uključujući i hokej. Slične igre hokeju koje su se igrale na europskom tlu bile su irski ''hurling'' i škotski ''shinty''.

Prema jednoj teoriji, moderan hokej na ledu je evoluirao iz igre ''stickball'' koja je prilagođena kanadskim ledenim uvjetima tokom devetnaestog stoljeća. Britanski vojnici i doseljenici koristili su klizaljke, pak i štapove koje su izradili Micmac Indijanci. Druga teorija govori da su hokej uveli islandski doseljenici adaptirajući prije spomenutu igru ''knattleikr'' stigavši u Kanadu i SAD, nakon erupcije vulkana Askja na Islandu 1875. godine. Članovi ekipe Winnipeg Falcons iz Kanade, potomci islandskih doseljenika, osvojili su zlatnu medalju na sedmim Ljetnim olimpijskim igrama 1920. godine.

U Kingstonu 1860. godine prvi se put uvodi pak (engl. puck) koji zamjenjuje lopticu. Prva utakmica u ledenoj dvorani odigrala se u Montrealu 1875. godine. Pravila modernog hokeja napisali su 1877. godine W.F. Robertson James Creighton, Richard F. Smith, W.L. Murray i Henry Joseph, tadašnji studenti sveučilišta McGill. Na tom sveučilištu osnovan je i prvi hokejaški klub 1880. godine. U Kanadi i SAD-u raste broj klubova, održavaju se prvenstva, a u Švicarskoj se odigrava utakmica između ekipa Cambridgea i Oxforda.

Od 1924. godine hokej na ledu održava se u sklopu Zimskih olimpijskih igara na kojima Kanada osvaja zlatnu medalju. Kanadska reprezentacija je dosad osvojila najviše olimpijskih medalja. Hokej na ledu za žene prvi put se igrao na Olimpijadi 1998. godine u Naganu.

Međunarodna hokejaška federacija, (International Ice Hockey Federation, IIHF), osnovana je 1908. godine sa sjedištem u Zürichu. Danas su 72 zemlje članice IIHF-a.

Sljedeće najave