Registracija

PLIVANJE: TRENING I PRIPREME ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 30.06.2017 22:11

PLIVANJE: TRENING I PRIPREME ZA POČETNIKE

Uvježbavanje tehnika plivanja zauzima veći dio vremena na treningu. Postoje četiri stila plivanja, a to su slobodni stil ili kraul, leđni stil, prsni stil, te leptir ili delfin.

Prije plivanja plivač se priprema na način da radi vježbe istezanja i zagrijavanja te trbušnjake, što je važno za izbjegavanje ozljeda. Isto tako radi izbjegavanja ozljede plivač simulira kružnim pokretima plivanje i na taj način priprema zglobove, te zagrijava sve mišiće. Nakon treninga također se rade vježbe istezanja radi ubrzanja procesa oporavka, posebice leđa, ramena i noge. Ramena su najsklonija ozljedama pa je važno razgibati ih pomoću elastičnih guma za zagrijavanje koje se često koriste.

Ovdje su navedeni stilovi plivanja koje plivači ovisno o stilu kojeg odaberu, temeljito uvježbavaju kako bi postigli dobre rezultate.

Kod kraula ili slobodnog načina plivanja ruke i noge istovremeno rade te je to i najbrži način plivanja. Kod svakog novog zaveslaja ruke se prebacuju kroz zrak dok se noge kreću brzim ritmom te su uvijek ispod površine vode. Dublje su uronjene u vodu, dok su glava i leđa jednim dijelom iznad površine. Linija vode prolazi preko čela i ramena.

Leđni stil je sporiji od kraula no lakši je za učenje zbog tehnike disanja. Natkoljenica je malo podignuta a noga potpuno ispružena. Potkoljenica se savija a stopalo je ispruženo, te su prsti okrenuti prema unutra. Potkoljenica se snažno pomakne u smjeru gore i dolje i taj posljednji pokret pokreće tijelo prema naprijed. Pokreti rukama izvode se na način da se prvo jedna ruka stavlja u vodu i izvodi se polukružni zaveslaj do bedara, a potom se ruka vraća kroz zrak u početni položaj.

Prsni stil se smatra najstarijom i najsporijom plivačkom tehnikom jer kod ovog stila glava je iznad površine vode. Time se olakšava preglednost prostora i umanjuju se poteškoće sa disanjem. Kod ovog stila, položaj tijela je hidrodinamičan. Gornji dio tijela je malo podignut dok su  kukovi i noge postavljeni nešto niže ispod vode.

Delfin ili leptir je drugi po brzini plivački stil poslije kraula gdje snažan zaveslaj rukama postaje važan element koji regulira ritam ostalih pokreta. Tu je brzina plivanja velika i ritam plivanja je brz. Ruke rade sinkronizirano, položaj tijela je vodoravan. Ova se tehnika smatra najzahtjevnijom i najtežom za plivanje jer je potrebna velika snaga ramena, leđa i nogu.

Sljedeće najave