Registracija

PLIVANJE-DIMENZIJE PLIVALIŠTA

Robert Kermeci , 19.06.2017 16:05

PLIVANJE-DIMENZIJE PLIVALIŠTA

Svjetska prvenstva i Olimpijske igre održavaju se u bazenima dužine 50 metara. Mali bazeni su dužine 25 metara.

Tolerancija dimenzije dubine je na dijelu bazena kod startnih platforma od 1 do najmanje 6 metara od rubnog zida, a zahtijeva se minimalna dubina od 1,35 metara dok je u ostalim dijelovima bazena minimalna dubina 1 metar. Zidovi su paralelni i tvore pravi kut sa prugama i površinom vode i napravljeni su od čvrstog materijala i hrapave su površine koja se proteže do 0.8 metara ispod vodene površine, kako bi plivač mogao dodirnuti i odgurnuti se od zida bez ikakvog rizika. Duž zidova bazena je izdanak za stajanje i on je najmanje 1,2 metra ispod vodene površine te 0,1 do 0,15 metara je širine.

Temperatura vode također je definirana i mora biti između 25 – 28 stupnjeva Celzijusa. Tokom natjecanja voda se održava na stalnoj razini. Dozvoljeno je dotjecanje i otjecanje vode u mjeri u kojoj ne izaziva značajnije gibanje ili vrtloženje. Svijetlo iznad starta i okreta ne smije biti manje od 600

luksa, dok rasvjeta po čitavom bazenu ne smije biti manja od 1500 luksa.

Pružne oznake koje su postavljene na dno bazena po sredini svake pruge, tamnije su i kontrastne su boje. Širina oznaka je minimalno 0,2 a maksimalno 0,3 metra, dok je dužina 46 metara. Dužina pružnih oznaka za 25 metarske bazene je 21 metar.  Pružna užad sastoji se od plovaka i proteže se dužinom cijelog bazena a na krajevima je osigurana sidrenim kukama.  Broj pruga je osam dok za Olimpijadu i Svjetska prvenstva ih mora biti deset.

Visina startnih platforma je od 0,5 do 0,7 metara iznad površine vode. Automatski i poluautomatski uređaj za suđenje bilježi razlike u vremenima plivača i određuje poredak u trci, a postavljen je tako da ne ometa start i okret plivačima kao ni funkcioniranje sustava za cirkulaciju vode. Starter aktivira uređaj i ima mikrofon za usmene naredbe. Mikrofon i provodnik priključeni su na zvučnike uz svaki startni blok, tako da ih svi plivači jednako i istovremeno čuju.

Dodirne ploče automatskog uređaja svijetle su boje i širine su 2,4 metra,visine 0,9 metara te debljine 0,01 metar. Protežu se od 0,3 metra iznad te do 0,6 metra ispod površine vode.

Sljedeće najave