Registracija

Ovako izgleda jelovnik plivača

Sportilus .com , 19.05.2016 09:57

Doznajte kako izgleda jelovnik plivača i što je poželjno konzumirati poslije treninga, na dan natjecanja te kako izgleda obrok za oporavak.

Plivanje prehrana

Zbog napornog treniranja važno je održavati tijelo konstantno spremnim. Pravilnom i kvalitetnom prehranom plivači su korak bliže do postizanja vrhunskih rezultata. Energija i tekućina izgubljena tokom treninga ili natjecanja mora biti nadoknađena da bi se slijedeći trening obavio istim intenzitetom kao i prethodni.

Plivači moraju pojesti barem mali doručak. Po izboru moguće je odabrati između peciva sa maslacem, pahuljicama sa hladnim mlijekom, energetskom pločicom, jogurtom te jabukom ili bananom. Treba pripaziti da konzumirana hrana sadrži dosta proteina i ugljikohidrata.

Užina poslije doručka koja obično slijedi nakon treninga može biti banana. Može se i pripremiti kajgana sa šunkom i sirom, par kriška kruha i prirodni sok. Također može se kombinirati i voćni jogurt, voćni frape, riža na mlijeku, sendvič sa purećim prsima ili kruh s maslacem i medom.

Ručak se sastoji od juhe, a kao glavno jelo može se biti integralna tjestenina sa umakom od rajčice i piletina. Druge varijante su rižoto sa plodovima mora, špageti, kuhani krumpir sa blitvom i ribom, pečena puretina i pire krumpir. Desert može biti kolač ili banana. Isto tako voće se može uzeti i par sati nakon ručka.

Za večeru, izbor je velik, pa se mogu kombinirati nekoliko jelovnika. Primjerice može se pojesti salata sa plodovima mora, tunjevina sa malo ulja, kravlji sir, sirni namaz, pureća prsa i slično. Za piće može biti prirodni sok, voćni jogurt ili voće po izboru.

Od obroka za oporavak mogu se pojesti pahuljice od žitarica, sportski napitci, razni shakeovi, krekeri, banane, jabuke, mrkva i celer.

Kod prehrane na dan natjecanja važno je da se pojedu tri obroka na dan. Dobro je za doručak uzeti obrok od zobenih pahuljica ili energetsku pločicu, a nakon plivanja jogurt, frape od voća i sendvič sa maslacem od kikirikija. Ručak se može sastojati od malog sendviča, nešto voća i sportski napitak. Poslijepodnevna užina mogu biti krekeri od cjelovitih žitarica. Večera se može sastojati od obroka koji sadrži škrob, povrće, jogurt i mlijeko sa malo masnoća.

Od napitaka voda je dovoljna, iako se mogu piti i sportska energetska pića. Treba izbjegavati gazirana i zaslađena pića.   

Sljedeće najave