Registracija

OSVRT NA USPJEHE HRVATSKIH PARAOLIMPIJACA NA POI RIO 2016.

Robert Kermeci , 20.09.2016 17:41

OSVRT NA USPJEHE HRVATSKIH PARAOLIMPIJACA NA POI RIO 2016.

Pročitajte o uspjesima hrvatskih paraolimpijaca i paraolimpijki na netom završenoj Paraolimpijadi u Rio de Janeiru, te saznajte više o njima!

XV Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru, završile su 19. rujna nakon 12 dana natjecanja svečanim zatvaranjem na stadionu Maracana. Nastupilo je 4342 sportaša iz 159 zemalja. Naših 19 paraolimpijaca i paraolimpijki natjecalo se u 5 sportova. Najviše iz atletike 11, zatim stolni tenis 4, plivanje 2, te po 1 sportaš iz streljaštva i juda. Za tako malu zemlju kao što je Hrvatska, veliki je uspjeh osvajanje 5 medalja, od kojih su dvije zlatne, dvije srebrne i jedna brončana. Pa krenimo redom kako su medalje i osvajane.

Prvog dana natjecanja 8. rujna i već smo osvojili medalju. Velimir Šandor je osvojio broncu u bacanju diska s rezultatom od 18,24 metara. Prvo mjesto osvojio je latvijski predstavnik Apinis s hicem od 20,83. Kao što je izjavio prije Paraolimpijade da očekuje obranu broncu sa Svjetskog prvenstva iz Dohe, to mu je i uspjelo, iako se nadao medalji većeg sjaja.

New Roman","serif"">Četvrtog dana natjecanja 11. rujna, naš skakač u dalj Zoran Talić osvojio je prvu medalju za Hrvatsku na POI Rio i to srebrnu, skokom od 7,12 metara. Zoran je ponovio uspjeh iz Londona 2012, dodavši tako i drugo olimpijsko srebro u svoju kolekciju osvojenih medalja.  

Šestog dana natjecanja 13. rujna Sandra Paović osvojila je prvu hrvatsku paraolimpijsku zlatnu medalju u stolnom tenisu. Pobijedila je njemačku igračicu Stephanie Grebe sa 3:0. Povijesni uspjeh za Hrvatsku!

Osmog dana natjecanja 15. rujna druga zlatna medalja! Mikela Ristoski osvojila je zlato u skoku u dalj s rezultatom 5,79 metara. Prije četiri godine u Londonu osvojila je broncu. Ovaj put je uz zlato, popravila i svoj osobni rekord, te tako pobijedila Poljakinju Kucharczyk koja je dotad bila svjetska rekorderka i olimpijska pobjednica.

Devetog dana natjecanja 16. rujna Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić osvojile su srebrnu medalju u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu. U finalu su poražene od Kineskinja Xue i Li koje su osvojile zlato i srebro u pojedinačnoj konkurenciji. Ovo srebro je povijesni uspjeh, jer je ovo prva ekipna medalja u hrvatskoj paraolimpijskoj povijesti.
Sljedeće najave