Registracija

OPREMA ZA STRELIČARSTVO

Robert Kermeci , 13.03.2017 16:41

OPREMA ZA STRELIČARSTVO

U sportskom streličarstvu upotrebljavaju se dvije vrste luka. To su zakrivljeni i složeni luk. Zakrivljeni luk naziva se još i recurve, refleksni, klasični, take-down luk ili olimpijski. Dužina recurve luka može biti od 122 do 183 cm, ali je najčešća prosječna dužina 167,6 cm. Na poleđini svakog luka označena je zatezna sila u pondima ili librama na dužinu povlačenja u inčima. Krakovi za luk izrađuju se od stakloplastike i laminata. Srednji dio luka izrađen je od drva ili metala, odnosno magnezijskih slitina. Danas se sve više rade lukovi od aluminijskih slitina zbog bolje krutosti te dinamičke izdržljivosti. Odabir luka ovisi o tjelesnoj građi streličara te o disciplini u kojoj se natječe. Odrasli natjecatelji koriste luk sa zateznom silom od 32 do 42 libre i više, dok mlađi koriste luk sa zateznom silom oko 25 libri. Složeni ili compound luk je luk sa rotirajućim tijelima na krajevima krakova i sistemom tetiva. Izumio ga je Amerikanac Holles Wilbur Allen, Jr. 1966., a patentirao 1969. godine. Compound luk ima na svojim krakovima rotirajuća tijela i odgovarajući sistem tetiva koji se sastoji od tetive i dva pomoćna kabla ili strune.

Strelice se izrađuju od drva, slitine aluminija, ugljičnih vlakana i stakloplastike. Dijelovi strelice su tijelo, nock ili kraj strijele, vrh i pera strijele. Tijelo je najčešće izrađeno od cedrovine promjera 7-8 mm. Pera se proizvode od umjetnih materijala kao što su guma i plastika. Mogu biti i guščja pera te se tri komada lijepe na strelicu. Dužina pera na otvorenom natjecanju je oko 45 mm, dok je za dvoranska natjecanja dužina pera od 102 do 127 mm.

Streličari koriste štitnik za ruku koji je izrađen od pojačane kože ili plastike i nosi se na unutarnjoj strani ruke, te štiti ruku od tetive nakon otpuštanja iste. Štitnik za prste štiti prste od tetive kod otpuštanja, a koristi se kod gađanja recurve lukom u olimpijskoj disciplini i kod compound luka u disciplini bare bow kod odapinjanju tetive prstima. Tobolac je futrola za strijele koji ima pomoćne džepove, a u njemu se drže strijele. Štitnik za prsa izrađen je od mrežastog najlona ili plastike i pričvršćen je oko prsa elastičnim trakama. Funkcija štitnika je  blokiranje široke odjeće (zimska odijela i kabanica) prilikom otpuštanja tetive. Streličari koji gađaju compound lukom koriste i okidač koji se drži prstima, a koristi se za otpuštanje tetiva. Podesiva sigurnosna traka osigurava streličaru ispadanje luka iz ruke a naziva se bow sling.

Sljedeće najave