Registracija

ODBOJKA- NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 08.10.2017 10:06

ODBOJKA- NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Odbojka se prvi put igrala na 18. Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine. Tada je domaća ženska reprezentacija osvojila zlato pobijedivši u finalu ekipu SSSR-a, dok je olimpijsko zlato u muškoj kategoriji pripalo bivšem SSSR-u koji je u finalu pobijedio također bivšu reprezentaciju Čehoslovačke. Odbojka na pijesku uključena je 1996. godine u Atlanti na Olimpijskim igrama, a pobijedila je reprezentacija SAD-a.  Najuspješnije reprezentacije na Olimpijadi su Brazil, SSSR i SAD s 3 zlata, dok su 1 zlatno odličje osvojile Rusija, Japan, Nizozemska, Poljska i ex-SFRJ.

Svjetsko prvenstvo u odbojci prvi puta je održano 1949. godine  u Čehoslovačkoj, a prvi svjetski prvak bila je reprezentacija SSSR-a koji su rekorderi po broju osvojenih naslova, ukupno šest. Slijedi reprezentacija Brazila i Italije sa tri naslova svjetskih prvaka, dok su  Čehoslovačka i Poljska bile dva puta prvaci. Po jedan naslov imaju reprezentacije ex-Istočne Njemačke i SAD-a.

FIVB-in Svjetski kup Uu odbojci u 

roman";="" mso-fareast-language:hr"=""> nastao je 1965.godine i održava se svake četvrte godine kao Olimpijada i Svjetsko prvenstvo. Najuspješniji u tom natjecanju je reprezentacija Rusije sa šest naslova pobjednika Svjetskog kupa a Brazil SAD s dva naslova. Ostali pobjednici koji su jedan put osvajali naslov su Italija, Kuba, i ex-Istočna Njemačka.

Svjetska liga u odbojci je međunarodno natjecanje nastalo 1990. godine a ono je najduže i najbogatije natjecanje koje organizira FIVB. U muškoj odbojci najuspješniji je Brazil sa 9 naslova a slijedi Italija sa 8 naslova prvaka u Svjetskoj ligi.

Europsko prvenstvo u odbojci organizirala je CEV( Europski odbojkaški savez), i prvi put se odigralo u Italiji 1948. godine. Tada je prvi europski prvak bila reprezentacija Čehoslovačke. Rusija odnosno bivši SSSR je najuspješnija reprezentacija s 14 naslova europskih prvaka, slijedi Italija s 6, Čehoslovačka (Češka) s 3, Srbija (SR Jugoslavija) s 2 naslova. Po jedan naslov prvaka imaju Nizozemska, Rumunjska, Španjolska, Francuska i Poljska. Najviše srebrnih medalja imaju Poljaci ukupno 5, a Francuzi, Česi i Talijani 4 srebrne medalje.

Azijsko odbojkaško prvenstvo održava se od 1975. godine a najuspješnija je reprezentacija Japana s 9 osvojenih naslova, slijedi Južna Koreja sa 4, te Kina sa 3 naslova. Po dva naslova ima Iran, a Australija jedan.

Sljedeće najave