Registracija

Najpoznatija košarkaška natjecanja

Sportilus .com , 29.06.2016 17:14

Doznajte sve o svjetskom i europskom košarkaškom prvenstvu, Euroligi i ostalim natjecanjima u Europi. Pročitajte i kako je podijeljeno natjecanje u NBA ligi.

Najpoznatija košarkaška natjecanja

U organizaciji Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) svjetska košarkaška prvenstva igraju se svake četiri godine a prvo se održalo 1950. godine u Argentini.  Tada je i reprezentacija Argentine bila prvi svjetski prvak pobijedivši u finalu reprezentaciju SAD-a, dok je Čile bio treći. Najviše osvojenih naslova svjetskih prvaka ima SAD sa ukupno četiri zlata, tri srebra i četiri bronce, dok je druga po uspješnosti reprezentacija bivše SFRJ sa tri zlata, tri srebra i dvije bronce. SAD su i aktualni svjetski prvaci gdje su u finalu pobijedili domaćina Tursku. Slijedeće svjetsko prvenstvo igrat će se u Španjolskoj 2014. godine. Novost je da FIBA razmatra ideju da se prvenstva odigravaju svake druge, neparne godine sa 32 ekipe (dosad 24 ), te se razmišlja o suradnji sa NBA ligom kako bi se natjecanje podiglo na višu razinu. Takvo prvenstvo trebalo bi startati 2017. godine.

Europsko prvenstvo u košarci za razliku od svjetskog, odigrava se svake druge godine također u organizaciji FIBA-e te ima službeno ime Eurobasket. Prvo takvo natjecanje održalo se 1935. godine u Švicarskoj gdje je reprezentacija Latvije osvojila prvo mjesto pobijedivši u finalu reprezentaciju Španjolske. Najbogatija odličjima je bivša reprezentacija SSSR-a, druga je bivša SFRJ, dok je treća Litva koja je i bila zadnji organizator Eurobasketa 2011. godine. Slijedeći Eurobasket održat će se u Sloveniji 2013. godine.

Olimpijske igre službeno su uvele košarku na natjecanje 1936. godine, ali se kao demonstracijski sport prvi put pojavila na III. Olimpijskim igrama u St. Louisu u SAD-u  daleke 1904. godine. I na olimpijadama je reprezentacija SAD-a osvajala najviše zlatnih odličja, dok ju slijede bivše SSSR i SFRJ sa po dvije odnosno jednom zlatnom medaljom.

Od značajnijih europskih  klupskih natjecanja valja spomenuti Euroligu gdje su se natjecali prvaci država dok se početkom devedesetih natječu i klubovi iz jačih europskih liga a klubovi slabijeg ranga igraju u ostalim euro kupovima kao što su Balkanska liga, Baltička liga i Jadran liga i EuroChallenge.  ABA liga ili NBL liga je liga u kojoj se natječu klubovi iz jugoistočne Europe te slovi kao jedna od  europskih najkvalitetnijh liga.

ULEB (Udruženje europskih profesionalnih liga) kup nastaje 2002. godine i tu igraju klubovi koji nisu izborili nastup u Euroligi te je drugo po jačini u Europi, ali u tom natjecanju nastupaju financijski jači klubovi iz petnaestak europskih liga.

Dakako ne možemo a da ne spomenemo NBA ligu koja je najjača profesionalna liga na svijetu i dijeli se na istočnu i zapadnu konferenciju. U svakoj konferenciji igraju petnaest klubova podijeljenih u tri divizije. Do prvaka se dolazi doigravanjem i ostvarivanjem četiri pobjeda u finalu.

Sljedeće najave