Registracija

KOŠARKA-PREHRANA

Robert Kermeci , 06.07.2017 17:24

KOŠARKA-PREHRANA

Rezultati koji se postižu tokom natjecanja i zdravstveno stanje košarkaša uvelike ovisi o pravilnoj prehrani. Košarkaši bi morali strogo voditi računa o svojim prehrambenim navikama i hranom koju uzimaju prije i poslije treninga odnosno nakon svake utakmice.

Nepravilna prehrana smanjuje natjecateljske sposobnosti koja može dovesti do raznih zdravstvenih problema. To je posebno prisutno kod početnika ili mlađih igrača koji još rastu i razvijaju se. Činjenica je da za vrijeme košarkaške utakmice igrači stalno trče i skaču.

Potrošnja kalorija za košarkaše je između 3500 i 4000 kcal na težinu za otprilike osamdesetak kilograma.

Doručak ili ručak odnosno jelo prije utakmice  mora biti sastavljeno od više izvora ugljikohidrata kao što su voće, povrće i žitarice.

Jedan jutarnji obrok mogao bi sastojati od kukuruznih pahuljica, narančinim sokom, crnim kruhom, prepečencem i primjerice tunom iz konzerve ali bez ulja, te voćnim jogurtom.

Također može se i kombinirati juha od povrća sa pečenim bijelim mesom od puretine, kuhano povrće, crni kruh, zelena salata, sok od jabuke, a desert može biti i sladoled. Važno je napomenuti da se obrok konzumira četiri sata prije utakmice. 

Za vrijeme odmora od petnaest minuta između dviju četvrtina  ili onih kraćih od dvije minute između ostalih dviju četvrtina, košarkaši trebaju unositi dovoljno tekućine. Najčešće uzimaju energetski napitak radi neželjene dehidracije i neželjenih negativnih posljedica po zdravlje.

Nakon završenog treninga potrebno je uzeti ponovno ugljikohidrate jer su izgubljeni prilikom treninga zato da bi se brže povratio izgubljeni glikogen u jetri i mišićima. Naravno savjetuje se i konzumacija hladnih sportskih energetskih napitaka, napitak od proteinskog koncentrata banana i dva sendviča sa šunkom i crnim kruhom. Sve je to bitno radi bržeg oporavka nakon  treninga ili utakmice.

Sljedeće najave