Registracija

Koje veličine smiju biti propagandne poruke na dresovima igrača

Sportilus .com , 29.06.2016 17:47

Pročitajte koja je oprema potrebna za stolni tenis te doznajte koja se drva koriste za izradu reketa te koje veličine smiju biti propagandne poruke na dresovima igrača.

Stolni tenis oprema

Igrač stolnog tenisa prema pravilniku ITTF-a na natjecanju mora nositi majicu kratkih rukava, kratke hlače i sportsku obuću. Boja odjeće nije definirana, kao ni dizajn. Boja mora biti drugačija od boje loptice kojom se igra. Pravilnik dozvoljava da na dijelovima odjeće znak ili logotip proizvođača i logotip ITTF-a, može biti do 24 cm². Do 600 cm² mogu biti slova ili brojevi na stražnjoj strani majice za raspoznavanje igrača ili kluba za koji nastupa.

Pravilnik regulira i veličinu promidžbenih poruka koje se nose na majicama. Tako propisuje da na prednjem dijelu, sa strane ili na rukavu majice, ne mogu biti više od tri poruke, odijeljene jedna od druge ukupne površine do 160 cm². Na kratkim hlačama propisuje dvije poruke do 200 cm². Poruka na broju igrača može biti površine najviše do 100 cm². Ne dozvoljava se nošenje nakita koji svojim odsjajem ili bljeskom mogu ometati protivničkog igrača. U slučaju kad se igraju parovi, tada oba natjecatelja moraju nositi iste dresove.

Loptica

Izrađena je od plastike i prema ITTF pravilniku mora biti težine 2,7 grama, dok je promjera 40 mm. Ta težina kao i promjer promijenjeni su 2000. godine pravilima ITTF-a i time je igra usporena. Zbog većeg otpora zraka veća loptica gubi na brzini. Materijal loptice s kojom se igralo sve do nedavno bio je celuloid, no to je od 01.07.2014. promijenjeno i od tada se koriste plastične loptice. Ovime se igra pokušala još više usporiti, kako bi se stalo na kraj Kineskoj dominaciji unatrag 15-20 godina.

Reket

Izrađuje se od nekoliko slojeva drva kojima se postiže stabilnost. Svaka vrsta drva ovisno o kombinaciji ima drugačije karakteristike (tvrdoća, brzina i težina). Evo primjera koja se drva mogu koristiti u proizvodnji vrhunskog reketa. Za izradu površinskih slojeva od 0,7-0,8 mm, koristi se limba, koje je tvrdo i čvrsto afričko drvo svijetlo žute boje. Abachi je lagano i elastično drvo koje se najčešće koristi za unutarnje te ponekad i vanjske slojeve. Od ostalih drva za površinske slojeve koristi se anegra i padouk. Unutrašnji slojevi izrađeni su od balse i kirija. Spruce se koristi za srednji sloj, dok za vanjske i dekorativne slojeve koristi koto. Kiso hinoki je specijalni čempres koji se koristi ako je star više od 300 godina, te je reket u cijelosti izrađen od te vrste. Naravno ako ove vrste drva nisu dostupne, tada se koriste drva  kojih ima u našem podneblju. Na obje strane reketa zalijepljena je guma na sloj spužve. Svaka strana obojena je drugačijom bojom (crna i crvena) definirane ITTF-ovim pravilnikom. Sljedeće najave