Registracija

KICKBOXING : K-1

Robert Kermeci , 16.09.2017 19:56

KICKBOXING : K-1

K-1 je natjecanje počinje 1993. godine. Organizaciju je oformio Kazuyoshi Ishii te je isprva koristio pravila Kyokushin karatea da bi se vremenom prilagodio i mijenjao pravila koja su danas sličnija kickboxingu. K-1 turniri se održavaju svake godine a najbolji se kvalificiraju u finale  koje se održava u Tokiju. Sam K-1 je borilački sport koji kombinira tehnike iz tajlandskog boksa, karatea, taekwonda, san shoua, kickboxinga i klasičnog boksa. Branko Cikatić i Mirko Filipović dosada su jedini borci iz Hrvatske koji su osvojili K-1 turnir.

Slovo K u nazivu predstavlja prema nekim izvorima riječi karate, kickboxing i kempo (kenpō). Tvrtka Global Holdings Limited, registrirana u Hong Kongu otkupila je 2012. godine prava za K-1, i trenutačni je organizator K-1 turnira diljem svijeta.

Kod K-1 pravila su da svaka borba traje od tri do pet rundi, a svaka traje tri minute. Borba može završiti knockoutom, tehničkim knockoutom, sudačkom odlukom, neodlučeno ili diskvalifikacijom. Sudac ili liječnik mogu prekinuti borbu  slučaju povrede borca. Ako borba završi neodlučeno tada oba borca dobivaju deset bodova. Tri knockdowna u jednoj rundi interpretiraju se kao tehnički knockout. Obavezno brojanje do osam je u efektu-sudac mora odbrojavati do najmanje osam poslije svakog knockdowna. Stajaće brojanje do osam je u efektu-sudaca ima pravo proglasiti knockdown borcu koji mu izgleda da je u rizičnom stanju za nastavak borbe. Borac je spašen zvonom samo u zadnjoj rundi- u slučaju knockdowna i odbrojavanja suca i zvonjenja zvona kraj runde prije nego sudac odbroji do deset.

 

Sljedeće najave