Registracija

Kako izgleda vaterpolo trening

Sportilus .com , 24.05.2016 19:46

Pročitajte kako izgleda vaterpolo trening, kako se razrađuje teorija i taktika, te koje su vježbe za kondicijski, a koje za trening repetitivne i eksplozivne snage. Doznajte i koje su vježbe za razvoj eksplozivne snage.

Vaterpolo trening i pripreme

Kod vaterpolo treninga, posebna se pažnja pridodaje vježbanju specifičnih lokomotornih kretanja u vodi te razvijanju svih psihomotornih sposobnosti. Važno je pogotovo kod početnika usvajanje osnovnog načina kretanja u igri a to je vaterpolo kraul. Treniraju se i elementi tehnike s loptom. Ti elementi su podizanje lopte iz vode na ruku, hvatanje lopte na ruku, vođenje lopte i udarac na vrata. Pomoću kratkih plivačkih sprintova uz odmor između  pojedinih serija, dobiva se na psihomotornoj brzini. Takav dio treninga pogoduje održavanju sportske forme za vrijeme natjecateljskog perioda. Opseg i intenzitet intervalnog treninga se smanjuje, te se povećava broj sprintova maksimalnog intenziteta. Da bi dobili na snazi vaterpolisti vježbaju u teretani te se služe utezima, medicinkama i gumenim trakama. Time se dobiva na snazi ramenog pojasa i ruku, leđne i trbušne muskulature te se jačaju noge.

Teorija i taktika rade se na treningu igrom na jedan gol ili igrom na dva gola. Kad pojedinac ili ekipa pogriješi, igra se prekida i radi se na tome da se taj nepravilan dio ispravi i maksimalno uvježba. Za vrijeme priprema igraju se prijateljske utakmice a kad je natjecanje, tada se prema protivniku razrađuje taktika i tehnika. Obično se pogleda video zapis i analizira se igra, te na taj način određuje igra u obrani i napadu. Vrijeme prijelaznog razdoblja namijenjeno je potpunom oporavku vaterpolista i pripremi za naredno razdoblje putem dopunskih aktivnosti minimalnih intenziteta. Evo primjera vježbi koje se rade na vaterpolo treningu. 

Kondicijski trening u bazenu sa plivačkim dionicama od 4 x 12,5 metara i 4 x 20 metara te plivanje na dionicama od 100, 150 i 200 metara. Slijedi šutiranje na gol preko bloka, u pozicijskom napadu ili s igračem više, promjene napad-obrana, vježbe s gumom za razvoj specifične snage nogu, promjene položaja tijela, te različiti oblici šutiranja na gol iz pokreta nakon kontakt igre. Rade se i vježbe s medicinkom od 5 kg a na kraju je isplivavanje i istezanje uz rub bazena.

Trening repetitivne i eksplozivne snage sastoji se od raznih vježbi primjerice stojeće veslanje, polučučanj, odručenje s bučicama od 6 do 8 kg, rad s medicinkom, sklekovi, potisak s klupe, razvlačenje sa bučicama od 14 kg i slično.

Vježbe za razvoj eksplozivne snage sastoje se od eksplozivnih sklekova, eksplozivni pretkloni s medicinkom 3-5kg ,nabačaj-izbačaj, vodoravni zgibovi, vježbe s gumama, skokovi iz čučnja s olimpijskom šipkom te vježbe s medicinkama i gumama. Na kraju treninga slijedi istezanje.

Sljedeće najave