Registracija

KAJAK I KANU NA DIVLJIM VODAMA-SLALOM I SPUST

Robert Kermeci , 12.09.2017 18:20

KAJAK I KANU NA DIVLJIM VODAMA-SLALOM I SPUST

U disciplini spust, natjecanje se održava na brzim, valovitim rijekama i slapovima. Slalom se održava na umjetnim stazama, te je olimpijska disciplina. Prvi put slalom je na programu  Olimpijskih igara od 1972. godine,a do 1992. godine nije bio na programu. Cilj je proći stazu koja se sastoji od osamnaest do dvadeset i pet vrata. Zelenim bojom označena su vrata koja se prolaze nizvodno dok su crvena za uzvodno.

Ako natjecatelj pogriješio kod prolaska vrata ili ako ih je dodirnuo, kažnjava se dodavanjem vremenske kazne ukupnom vremenu. Vrata vise na rastegnutoj žici iznad vode. Slalom se vozi dvije vožnje, a konačni plasman se dobiva zbrajanjem vremena iz obje vožnje. Rezultati se kreću kod najbržih natjecatelja oko 80 do 120 sekundi, a ovisno o težini staze može biti i oko 200 sekundi.

U spustu koji nije olimpijska disciplina, natjecatelj treba što brže proći zadani dio staze. Dužina staze je pet do osam kilometara, a prosječno se pređu od petnaest do dvadeset minuta. Starta se u razmaku od jedne minute a na kraju se dobiva pobjednik koji je najbrže prošao stazu. Kategorije su C-1 i C-2 za muškarce a K-1 i za muškarce i žene.

Staza u Augsburgu na kojoj se natjecanje odvijalo u vrijeme Olimpijskih igara 1972. godine (München) bila je umjetna. Kasnih osamdesetih raste izgradnja umjetnih staza na kojima se trenira. Samim time, bolji je i pogled gledatelja same utrke. Ipak, još uvijek se koriste i prirodne staze na mnogim nacionalnim i međunarodnim utrkama diljem svijeta.

Sljedeće najave