Registracija

Jeste li znali - nogomet

Sportilus .com , 14.06.2016 14:04

Jeste li znali gdje su se nalazile sličice nogometaša,koji je najveći stadion na svijetu,tko je postigao najviše golova na jednom prvenstvu, koliko teži trofej svjetskih prvaka te zašto se AC Milan ne zove AC Milano? Saznajte odgovore na ova pitanja kao i  koliko je golova dao Pele i kome je sagrađen kip na ulazu u stadion, te također što je to Newton Heath.

Zanimljivosti

-Nekad su se sličice nogometaša mogle osim u novinama vidjeti i kupiti jedino u kutijama cigareta. U nas su se jedno vrijeme prodavale i kutije sa šibicama na kojoj su bile sličice nogometaša.

-Maracana je najveći stadion na svijetu a nalazi su u Rio de Janeiru u Brazilu a na njemu je postavljen svjetski rekord posjećenosti gledatelja. Finale svjetskog prvenstva 1950. godine došlo je vidjeti 199 854 gledatelja. Iz sigurnosnih razloga današnji je kapacitet oko 80 000 mjesta.

-Francuski nogometaš Just Fontaine je na Svjetskom prvenstvu 1958.u Švedskoj postigao je  čak 13 golova! Taj njegov rekord još nitko nije uspio oboriti.

-Trofej svjetskih prvenstava u nogometu dodjeljivat će se sve do prvenstva 2038. godine. Tada će na dnu ponestati mjesta za upisivanje svih pobjednika. Izrađen je od 18-karatnoga zlata i težina mu je  6.175 kilograma a visok 36 centimetara.

-Stanley Mathews je imao 50 godina kada je odigrao zadnju utakmicu za Stoke City 1965. godine.

-Laurent Blanc je prvi igrač koji je postigao zlatni pogodak za  Francusku protiv Paragvaja na SP-u 1998. godine.

-AC Milan u imenu ima samo englesku inačicu a ne talijansku prema gradu Milano, jer je osnivač kluba bio Englez Alfred Edwards. Klub je osnovan pod nazivom Milan Cricket and Football Club.

-Portugalski klub Benfica iz Lisabona nagradila je svog najvećeg igrača u povijesti Eusebia, tako da mu je sagradila kip na ulazu u stadion.

-Najbolji nogometaš u povijesti Pele postigao je u svojoj seniorskoj karijeri 1283 pogodaka.

-Michael Platini francuski igrač talijanskog podrijetla prvi je i jedini igrač koji izabran je tri godine zaredom kao najbolji Europski nogometaš godine (1983-1985). Danas je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA).

-Newton Heath je izvorni naziv engleskog Manchester Uniteda.

Sljedeće najave