Registracija

Gossima, whiff-whaff ili pim-pam

Sportilus .com , 08.09.2016 12:43

Doznajte što znače riječi gossima, whiff-whaff ili pim-pam. Pročitajte kako se stolni tenis razvijao tokom povijesti,o čemu je pisao Antonio da Salò, te kako je nastala riječ ping-pong.

Stolni tenis - povijest

Dokaz o igranju inačice stolnog tenisa može se naći na drevnim crtežima u kineskoj špilji koji vjerojatno potvrđuju da je Kina pradomovina stolnog tenisa. Slične igre postojale su i među najstarijim svjetskim civilizacijama kao što su Egipat, Rim i Grčka. Homer (oko 8. st. pr.Kr.) u šestom pjevanju Odiseje opisuje igru loptom pomoću štapa koji je omotan na jednom kraju, a igraju je Nausikaja i njene prijateljice. Starim Rimljanima također su bile poznate igre loptom, a koje su legionari prenosili u kolonije. Kroz povijest spominje se u srednjem vijeku vrlo popularna igra ''jue de paume'', verzija velikog tenisa u Frncuskoj. Talijanski humanist Antonio da Salò (1524.-1612.) u svojoj knjizi ''Trattato del giuoco della palla'' iz 1555. godine opisuje razne igre, kao primjerice bacanje lopte preko mreže u zatvorenom i otvorenom prostoru. U knjizi se navodi da su dva igrača koristila velike šuplje ili napunjene lopte koje su bacali preko mreže a udarali su je zatvorenom šakom ili reketom, pa otuda i ta poveznica s tenisom. Stolni tenis se nazivao različitim imenima pa su ga tako trgovci u Engleskoj zvali ''gossima'', u Sjevernoj Americi ''whiff-whaff'',  a u Francuskoj ''pim-pam''.  

Moderni stolni tenis razvio se kao varijanta mini tenisa . Ime ''ping-pong'' potječe je od oponašanja zvuka loptice. Ping kada reket udari lopticu,a pong kada loptica odskoči od stola. Prva loptica bila je od pluta i gume, obložena tkaninom. Britanski entuzijast, James W.Gibb, donio je iz Amerike 1901. godine u Englesku celuloidne loptice koje zamjenjuju dotadašnje. E.C. Code 1903. godine pridonosi razvoju stolnog tenisa izradivši reket sa gumom. Stolni tenis postao je brža igra koja je zahtijevala od igrača vještinu i reflekse.  Kasnije su organizirana i natjecanja u stolnom tenisu a prvi turnir održan je ulondonskom Royal Aquariumu. U to vrijeme postojalo se četrnaest različitih zapisa o stolnom tenisu a pohranjeni su u Britanskom muzeju. Englezi su 1921. godine osnovali stolno tenisku udrugu (TTA), Pet gosina kasnije, 1926. prihvaćeno je ime stolni tenis na međunarodnom kongresu u Njemačkoj te je osnovana ITTF (International Table Tenis Federation)- Svjetska stolnoteniska federacija. London je 1927. bio domaćin prvom službenom Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu. Japanci 1951. godine prvi počinju s upotrebom reketa sa spužvom. Stolni tenis uključen je u olimpijski sport na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu, gdje je naš Zoran Primorac igrajući u paru sa Lupuleskuom osvojio za tadašnju Jugoslaviju, srebrnu medalju.

Sljedeće najave