Registracija

Europsko prvenstvo u nogometu - Francuska 2016

Sportilus .com , 10.06.2016 12:53

15. izdanje najprestižnijeg međunarodnog nogometnog natjecanja u Europi je počelo! Mjesec dana nogometnog ludila starta 10.06. od 21 sat na stadionu Stade de France. UEFA EURO 2016 utakmicom će otvoriti reprezentacije Francuske i Rumunjske.

Hrvatska reprezentacija je u vrlo jakoj skupini D sa Španjolskom, Turskom i Češkom. Prvu utakmicu igraju u Parku Prinčeva u Parizu ove nedjelje protiv Turske (12. lipnja u 15:00). Nakon toga slijedi ogled s Česima u Saint – Etienneu (17. lipnja u 18:00), a za kraj grupne faze očekuje ih utakmica sa Španjolskom u Bordeauxu (21. lipnja u 21:00).

Po prvi puta, za europski tron borit će se čak 24 reprezentacije. Ovaj prošireni format završnice prvenstva razvrstao je najbolje europske nogometne nacije u šest skupina sa po četiri momčadi u svakoj. Nakon natjecanja po skupinama slijede tri runde na ispadanje (osmina finala, četvrtfinale i polufinale) te finale. Prve dvije momčadi iz svake skupine izravno prolaze u sljedeći dio natjecanja, a pridružuju im se četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Ovakav format donosi 51 utakmicu prvenstva u razdoblju od 10. lipnja do 10. srpnja 2016.

Domaćin prvenstva je Francuska, a utakmice će se odigravati na deset stadiona u deset gradova. UEFA je imenovala osamnaest sudaca. Uz to, navedena su još dva dodatna suca koji će služiti kao četvrti suci, te dva rezervna pomoćna sudca.

Službena maskota prvenstva je Super Victor, dječak - superjunak, čije ime se temelji na ideji pobjede i upućuje na dječakove supermoći kad je pronašao čarobni plašt, kopačke i loptu.

Logo prikazuje trofej Europskog prvenstva s plavom, bijelom i crvenom bojom francuske zastave, okružen mješavinom oblika i linija koje predstavljaju različite umjetničke pokrete i nogometne elemente.

Službeni slogan prvenstva je Le Rendez-Vous. Predsjednik Organizacijskog odbora EP-a 2016 Jacques Lambert objasnio je da tim sloganom UEFA šalje pozivnicu nogometnim navijačima širom svijeta i ljubiteljima velikih događaja, pozivnicu na susret i dijeljenje emocija jednog elitnog turnira.

Službena lopta prvenstva je Adidasova Beau Jeu.


Raspored utakmica i rezultate možete pogledati na Sportilusu! :)

- raspored utakmica UEFA EURO 2016

- rezultati utakmica UEFA EURO 2016

Sljedeće najave