Registracija

Dužina mora biti veća od širine

Sportilus .com , 19.05.2016 23:15

Doznajte koje su dimenzije terena te kako je nogometni teren označen. Pronađite dimenzije gola, koje je visine korner zastavica, i zašto je tako važna duljina od 9,15 metara.

Dimenzije terena

U prvom od sedamnaest nogometnih pravila jasno su određene dimenzije terena i oznake na terenu. Omeđeni teren sa oznakama nazivamo nogometno igralište.

Igralište na kojem se održavaju međunarodne utakmice mora imati dužinu između 100 i 110 metara dok je širina između 65 i 75 metara. Dimenzije terena na kojima se ne održavaju međunarodne utakmice su slijedeće: dužina od 90 do 120 metara, a širina od 45 do 90 metara. Važno je napomenuti da dužina terena mora biti veća od širine terena.

Aut linije su dulje granične linije, a kraće su gol linije gdje su postavljeni golovi. Igralište je podijeljeno na dva jednaka dijela središnjom linijom a na sredini je točka koju zovemo centar. Lopta je na centru uvijek kad počinje poluvrijeme ili kad je postignut gol. Središnji krug je promjera 9,15 metara te ujedno služi za određivanje minimalne udaljenosti protivnika prilikom početnog udarca. Ta mjera koristi se i za udaljenost između lopte i živog zida kod svakog slobodnog udarca. Korner luk čini jedna četvrtina kruga promjera jednog metra i nalazi se u svakom od četiri kutova nogometnog igrališta. Prilikom izvođenja slobodnog udarca iz kuta ili kornera lopta se postavlja unutar tog korner luka. Prema pravilima korner zastavice visine su minimalno 1,5 metara sa neoznačenim vrhom te su smještene u svaki kut igrališta.

Na sredini svake gol linije postavljeni su golovi koji se sastoje od dvije vratnice i jedne grede. Greda je duga 7,32 metara te spaja dvije vratnice visine 2,44 metara. Iako ih pravila ne nalažu,  mreže na golovima daju sigurnost kod dileme da li je postignut gol ili nije.

Kazneni prostor ili šesnaesterac je pravokutnog oblika i označen je linijama od 16,46 metara pod pravim kutom. Kazneni luk je spojen sa šesnaestercem i ima ulogu da nijedan igrač ne prilazi  bliže od 9,15 metara dok se izvodi kazneni udarac ili jedanaesterac koji je označen bijelom točkom 11 metara od sredine gola i gol linije.

Peterac je prostor koji se sastoji od gol linije te dvije linije koje su dužine 5,5 metara i  pod pravim kutom ulaze u teren.

Sljedeće najave