Registracija

BRIDŽ

Robert Kermeci , 12.10.2017 17:52

BRIDŽ

·         Bridž je zahtjevna i složena kartaška igra koja se razvila iz whista koji se u Engleskoj igrao u 16. stoljeću.

·         Igraju četiri igrača u paru (dvojica protiv dvojice) s 52 karte, od kojih svaki dobiva po 13.

·         Igra započinje licitacijom kojoj je cilj odrediti adut (ili igru bez aduta) te broj bodova (štihova) što ga par, koji licitiranjem preuzme igru, treba osvojiti.

·         Licitiranje istodobno služi i za davanje informacija o snazi karata što ih igrač drži u ruci kako bi se tako mogla odrediti optimalna igra (nazvana kontrakt).

·         Na turnirskom bridžu potrebno je istom podjelom karata odigrati najmanje 2 igre (timski bridž) ili više od 20 igara (parski bridž).

·         Potkraj 19. st. bridž se iz Engleske i Amerike proširio po čitavom svijetu; danas se u timskom i parskom bridžu organiziraju europska i svjetska prvenstva.

·         Bridž koji se danas igra širom svijeta formiran je 1926. godine u SAD zaslugom Harolda Stirliga Vanderbilta i poznat je kao ''kontrakt bridž''.

·         Kina je uvela bridž kao obavezan predmet u osnovnoj školi, kad djeca nauče računati do četrdeset, već mogu igrati!

·         Prvi zagrebački bridž klub osnovan je 1934., a njegovi su igrači na Europskom prvenstvu 1936. osvojili drugo dok su bili treći na Svjetskom prvenstvu 1937.

·         U Hrvatskoj postoje 22 bridž kluba.

·         Hrvatski bridž savez utemeljen je 1991. godine.

·         Detaljno o bridž pravilima: https://www.fer.unizg.hr/_download/repository/tecajfin.doc

Sljedeće najave