Registracija

Brazilska prirodna gimnastika

Sportilus .com , 12.11.2015 09:55
Pročitajte što je brazilska prirodna gimnastika ili izvorno gimnastica natural, kada je nastala i tko ju je osmislio. Doznajte kako izgledaju vježbe, te koji sportaši je najviše koriste kao neizostavni dio svojih treninga.

Brazilska prirodna gimnastika je skup vježbi koje je razvio početkom osamdesetih godina profesor tjelesnog odgoja Alvaro Romano. Vlasnik je crnog pojasa u brazilskom jiu jitsu.  Napisao je 1987. godine knjigu ''Ginastica natural'' što je izvorno ime za brazilsku prirodnu gimnastiku. To je skup vježbi iz jiu jitsa, Hatha Yoge i gimnastike. Bazirana je na parternim pokretima brazilskog jiu jitsa, vježbama gdje se koristi težina i snaga vlastitog tijela, te na dinamičkom istezanju i tehnikama disanja. Vježbe su koncipirane na pokretima životinja pa su neka imena određenih pokreta dana po životinjama koje su bile objekt imitacije. Tako primjerice postoje nazivi vježbi majmun, aligator, krokodil, pauk, orao, škorpion, tigar i slično. Vježbe sadrže pokrete bazirane na najprirodnijim pokretima primitivnog čovjeka i njegovog kretanja u prirodi. Sve vježbe mogu se izvoditi u prirodi i u zatvorenom prostoru.

Romano početkom osamdesetih godina počinje trenirati Hatha Yogu koja je put tjelesne kontrole kroz položaje tijela i tehnike disanja. Na taj način spoznaje i otkriva utjecaj yoge na njegov sistem vježbi, dodaje ju uz spomenute tehnike jiu jitsa te tako nastaje brazilska prirodna gimnastika. Odlučuje se na prezentaciju što većem broju ljudi, ali ispočetka radi sa aktivnim sportašima. Kasnije kad su već ustaljeni pokreti, Romanov način vježbanja dolazi do većeg broja ljudi koji žele poboljšati svoje fizičko i zdravstveno stanje. 

Baza je i dalje prirodna gimnastika iz koje proizlaze razne kombinacije pokreta, a vježbači sami određuju koje im vježbe najviše odgovaraju u danom trenutku. ''Gimnastica natural'' ima neograničen broj vježbi  u kojem sudjeluju tijelo i um. Popularna je kod MMA boraca i jiu jitsu natjecatelja.
Sljedeće najave