Registracija

ATLETIKA PRAVILA-VIŠEBOJ

Robert Kermeci , 15.02.2017 16:13

ATLETIKA PRAVILA-VIŠEBOJ

Pročitajte o pravilima za desetoboj i sedmoboj.

DESETOBOJ – MUŠKARCI
Desetoboj se sastoji od četiri trkačke discipline, tri skakačke discipline i tri bacačke discipline, a sva natjecanja traju dva dana.
Prvog dana natjecatelji se natječu u utrci na 100 m, potom slijedi skok u dalj, bacanje kugle, skok u vis te na kraju dana utrka na  400 metara.
Utrkom na 110 m sa preponama počinje drugi dan natjecanja, potom se baca disk, slijedi skok s motkom, pa bacanje koplja i na kraju utrka na 1500 metara. U desetoboju natjecatelji dobivaju bodove za svako od natjecanja na temelju rezultata i ti se bodovi zbrajaju. Pobjednik je onaj natjecatelj koji osvoji najviše bodova. U slučaju jednakog ukupnog broja bodova pobjednik je natjecatelj koji je osvojio veći broj bodova od drugog natjecatelja u većem broju disciplina. Ako sa na ovaj način ne može odrediti pobjednik, bolji je natjecatelj koji osvojio najveći broj bodova u bilo kojoj od disciplina višeboja. Ako su natjecatelji jednaki i po ovom kriteriju, pobjednik je natjecatelj sa drugim najvećim brojem bodova po disciplini. U slučaju da se natjecatelj ne pojavi na startu utrke, ili ne napravi barem jedan pokušaj u disciplinama skokova i bacanja, neće mu biti dozvoljen nastup u slijedećoj disciplini višeboja, jer se na taj način smatra da je on odustao od daljnjeg natjecanja. Ova pravila vrijede i za sedmoboj.

SEDMOBOJ - ŽENE
Sedmoboj se sastoji od tri trkačke discipline, dvije skakačke discipline te dvije bacačke discipline, kao i kod muškaraca održava se u dva dana.
Prvog dana žene se natječu u utrci na 100 metara s preponama, skok u vis, bacanje kugle i utrke na 200 metara.
Drugog dana slijedi skok u dalj, bacanje koplja i utrka na 800 metara.
Natjecateljice u sedmoboju dobivaju bodove za svako natjecanje  na temelju rezultata i ti bodovi se zbrajaju. Naravno, pobjednica u sedmoboju je natjecateljica sa najviše bodova.

 

 

Sljedeće najave